Αυτοψία με Βίντεο σοκ από τη μάχη μέσα στη ΜΕΘ του Ασκληπείου
Απο newsattica

Ο κορωνοϊός έχει γεμίσει τις κλίνες ΜΕΘ, εκεί όπου διεξάγεται η μεγάλη μάχη γιατρών και ασθενών για τη ζωή.

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες στιγμές στην εντατική του Ασκληπιείου της Βούλας, εκεί που οι ασθενείς με κορωνοϊό ξαπλωμένοι στις κλίνες και οι γιατροί συνεχώς από πάνω τους παλεύουν μαζί για να νικήσουν τον θάνατο.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε συγκινητικές εικόνες με τους γιατρούς να λένε μπράβο σε έναν ασθενή, προσπαθώντας να το δώσουν κουράγιο αλλά και να παραμείνει σε επικοινωνία μαζί τους.

“Κάνε μια προσπάθεια να βήξεις. Μπράβο, μπράβο, μπράβο κύριε Γιώργο. Χαλάρωσε τώρα”, ακούγεται να λέει ένας γιατρός σε έναν ασθενή. Δεν γνωρίζονταν από πριν. Μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου για τον ασθενή ο γιατρός είναι αυτός που θα του σώσει τη ζωή και για τον γιατρό είναι ο κ. Γιώργος.
Ο κ. Γιώργος ο οποίος δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, ήταν σε καταστολή. Όμως, ανοίγει τα μάτια του και οι γιατροί σπεύδουν να τον βοηθήσουν.

“Όσο πιο πολύ βοηθήσεις τον εαυτό σου, τόσο πιο γρήγορα θα βγάλουμε τον σωλήνα. Εντάξει; Δεν θέλω να πιέζεσαι”, του λέει ο γιατρός, ο οποίος μετά προσπαθεί να καταλάβει αν ο ασθενής μπορεί να ελέγξει το σώμα του.

Δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Είναι τρομαγμένοι. Το πρώτο πράγμα που κάνεις. Να εξηγήσεις τοποθεσία, το μέρος, τον χρόνο, τη μέρα και γιατί ήρθαν εδώ“, εξηγεί μια υγειονομικός.

Δυστυχώς όμως οι στιγμές αισιοδοξίας και ανάτασης δεν μπορούν να ακυρώσουν την πραγματικότητα.

“Δυστυχώς κάθε φορά που εκκενώνετα μια κλίνη ΜΕΘ, δυστυχώς, δεν γεμίζει την επόμενη μέρα, δεν γεμίζει την επόμενη ώρα, γεμίζει το επόμενο λεπτό“, λέει στην κάμερα του ΣΚΑΪ μία άλλη υγειονομικός.

“Έχουμε αγχωθεί, βλέποντας νέες ηλικίες να καταλήγουν στην εντατική, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, αθλητικοί με έναν πολύ καλό τρόπο ζωής και μπαίνουμε σε δεύτερες σκέψεις για το πόσο μπορεί να κινδυνεύσει κάποιος”, υπογραμμίζει η Μαντώ Σπυρέλου, Νοοσηλεύτρια ΜΕΘ Ασκληπιείου Βούλας.

Επιτάσσονται οι δύο πρώτες κλινικές ΜΕΘ

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών για 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του υπ. Υγείας, η προετοιμασία θα γίνει τις επόμενες 2-3 ημέρες και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς, πιθανότατα από τη Δευτέρα.

“Επιτάσσονται δυο ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία και θα είναι υπό τη διοίκηση του ΕΣΥ. Η επίταξη έχει νομοθετηθεί, υπήρχε το σενάριο να συνδράμουν οι ιδιωτικές κλινικές, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε χρειαστεί γιατί το ΕΣΥ κάλυπτε τις ανάγκες”, είπε ο ίδιος.