ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΕΙ: Συνεργασία 30 κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ με δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια-Θα δίνουν αμερικανικά πτυχία

Spread the love

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφώνησαν σε βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της παιδείας. 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (όπως Harvard, Yale, Columbia, NYU) δημιουργούν κοινά προγράμματα σπουδών με ελληνικά ΑΕΙ με σκοπό την απόκτηση αμερικανικών πτυχίων για Έλληνες φοιτητές στην χώρα μας.

Φημισμένα  πανεπιστήμια των ΗΠΑ και όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν υπογράψει το πρόγραμμα διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας (IAPP) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετείχε στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και είχε  συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών ΑΕΙ για νέες συνεργασίες αμερικανικών με ελληνικά ιδρύματα και τη διεύρυνση των υπαρχόντων. Μάλιστα, στην Ουάσιγκτον παρουσίασε το Διεθνές Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων και  εκπρόσωποι σημαντικών πανεπιστημίων των ΗΠΑ, όπως τα Harvard το Johns Hopkins κ.α. μίλησαν για αυτήν.

«Σήμερα κάναμε άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων μας, ανοίξαμε άλλο ένα παράθυρο στη γνώση, στην επιστήμη και την έρευνα. Πρόκειται για μία αλλαγή φιλοσοφίας, για μία μετατόπιση παραδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, δυναμικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην Ελλάδα που αποκτά μία σημαντική θέση στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις συνεργασίες:

ΕΚΠΑ-Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health).

ΕΜΠ-Columbia για κοινό, ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters).

ΕΜΠ-Michigan για  διδακτορικό πρόγραμμα στη Μηχανική.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς – New York University (NYU) για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Φυσικής με το Harvard/ Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (το MoU δρομολογείται).

Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επίσης, οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης σχεδιάζουν την ίδρυση αγγλόφωνου προγράμματος Ιατρικής. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου προγράμματος του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, ενώ έγκριση έχει πάρει και το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβριο, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Συνελήφθη στη Μεταμόρφωση 26χρονος για διακίνηση κοκαΐνης

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες της 15-5-2024 στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών…

4 ημέρες πριν

Επιστολική ψήφος: Προσβάσιμο το ψηφοδέλτιο για τα ΑμεΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για την περαιτέρω διευκόλυνση των…

4 ημέρες πριν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ είπε ότι θα στείλει επιστολή…

4 ημέρες πριν

Υπουργείο Παιδείας: 68.851 ο αριθμός των εισακτέων για το νέο ακαδημαϊκό έτος

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό…

5 ημέρες πριν

Αγίος Αθανασίος Αφιδνών: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον ναό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας και ανάδειξης του Ιερού…

5 ημέρες πριν

Μητσοτάκης: Δρομολογούμε επενδύσεις ΑΙ στην Υγεία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει…

5 ημέρες πριν