Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει ταχύτερα την Ελλάδα σε «ενεργειακή πύλη» της ΕΕ
Απο newsattica
Spread the love

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη της ΕΕ», η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου για το LNG, καθώς περιβάλλεται από θάλασσα. Σε περίπου έναν μήνα η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός αγωγού προς τη Βουλγαρία που θα τερματίσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας εκεί και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία προμήθευε το 90% του φυσικού αερίου της Βουλγαρίας μέχρι τώρα, αλλά στις 27 Απριλίου διέκοψε τη ροή αφού η Σόφια διεμήνυσε ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή της με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom στα τέλη του έτους. Το ίδιο συνέβη και με την Πολωνία.

Η Βουλγαρία στρέφει λοιπόν πια το βλέμμα της προς τον νεο Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IBG) για την προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο λαμβάνει η Ελλάδα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολίας που διασχίζει τον Καύκασο και την Τουρκία. Αυτό που δίνει όμως στον IGB στρατηγική σημασία είναι ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει το μέσο για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου σε όλα τα Βαλκάνια με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και αλλού.

Ένας πλωτός τερματικός σταθμός για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αερίου (FSRU) θα συνδεθεί με τον αγωγό IGB και θα αρχίσει να το προμηθεύει στα τέλη του επόμενου έτους.

Η Ελλάδα λοιπόν γίνεται πύλη για το LNG γιατί περιβάλλεται από θάλασσα. Η χώρα μας διαθέτει τον μοναδικό τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στα Βαλκάνια έως την Κροατία. Και η ζήτηση για μη ρωσικό αέριο στην περιοχή αυξήθηκε τόσο γρήγορα που η κοινοπραξία που κατασκευάζει το FSRU της Αλεξανδρούπολης ζήτησε και έλαβε άδεια για ένα δεύτερο FSRU. Η Motor Oil Hellas, εξετάζει τη δική της μονάδα FSRU. Επίσης, ο υφιστάμενος τερματικός σταθμός LNG της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα κοντά στην Αθήνα βελτιστοποιείται ώστε να λειτουργεί στο επίπεδο της παραγωγικής δυναμικότητας.

«Οι ελληνικοί τερματικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα», υπογράμμισε με έμφαση.