Ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές βασικών ειδών κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown
Απο newsattica

Τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή, η οποία θα προβλέπει πλαφόν στις τιμές πώλησης βασικών ειδών όπως: των τροφίμων, των καθαριστικών προϊόντων, αλλά και των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, ακόμα και τηλεπικοινωνίων .

Ο λόγος της κατάθεσης της διάταξης αυτής είναι καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ότι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα.

Οργανωμένες αλυσίδες σούπερμαρκετ, εκπρόσωποι βιομηχανιών, καθώς και εκπρόσωποι μικρότερων επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνουν τις παραπάνω καταγγελίες. Σύμφωνα με τους ίδιους δεν έχουν γίνει αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην υπάρξουν φαινόμενα επιτήδειων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει και αυστηρά πρόστιμα σε όσους βρεθούν αδικαιολόγητα να έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η τροπολογία θα θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με ημερομηνία αναφοράς για τη σύγκριση των τιμών την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και με το ποσοστό κέρδους να μην επιτρέπεται να είναι ανώτερο από αυτό των συναλλαγών κατά την ημερομηνία αυτή.

Η διάταξη θα προβλέπει ανώτατο όριο στο ποσοστό κέρδους με το οποίο δουλεύουν οι επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι εάν μια λιανεμπορική αλυσίδα έχει τιμολόγια αγοράς που να δικαιολογούν τις αυξήσεις και το ποσοστό κέρδους είναι το ίδιο με την 1η Σεπτέμβριου, τότε δεν θα στοιχειοθετείται κερδοσκοπία.

Αντιθέτως, εάν δεν υπάρχουν τιμολόγιαανατιμήσεων από τη βιομηχανία ή εάν πάνω στα τιμολόγια υπολογιστεί υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που εφάρμοζε η επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε θα στοιχειοθετείται κερδοσκοπία και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, τα οποία θα ανέρχονται έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η ΠράξηΝομοθετικούΠεριεχομένου που είχε θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στις 21 Μαρτίου όριζε ότι αν το μεικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, τότε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο από1.000έως1.000.000ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.