ΟΙΚΟΝΟΜIΑ

Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης

Spread the love

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται κάτω από τις αντίστοιχες των ιταλικών, γεγονός ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας των δύο χωρών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης.

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν πενταετή ομόλογα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενώ όμως η Αθήνα ανταμείβεται με χαμηλότερα spreads επειδή βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της, οι φόβοι που περιβάλλουν την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και την διαμάχη της με την ΕΕ έχουν φέρει το κρατικό χρέος στη θέση του χαμένου του πρόσφατου παγκόσμιου ράλι των τίτλων σταθερής απόδοσης», τονίζει το Bloomberg.

«Η κατάρρευση των αποδόσεων πρακτικά υποχρεώνει τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και η συμπίεση είναι πολύ εύκολη σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη χρησιμεύουν μάλλον σαν δικαιολογία παρά σαν το πραγματικό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις των επενδυτών», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services.

Την Παρασκευή το spread των ιταλικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 13 μονάδες βάσης στο 1,81%, υψηλό τριών μηνών. Το spread των αντίστοιχων ελληνικών υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,73%, ιστορικό χαμηλό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, μετά την μεγαλη ήττα του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην Ιταλία, η εκλογική επιτυχία του ενθάρρυνε τον Ματέο Σαλβίνι να απειλήσει με πτώση της κυβέρνησης αν δεν υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκει, αναφέρει το Bloomberg.
Πηγή: iefimerida.gr

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου, του κορυφαίου Έλληνα κινηματογραφικού παραγωγού και…

2 εβδομάδες πριν

Υπουργείο Ναυτιλίας: Η απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με φερόμενη προβληματική…

2 εβδομάδες πριν

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: «Η συνεργασία μας με την εκκλησία ήταν είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ.…

2 εβδομάδες πριν

Επεμβάσεις στερέωσης στο «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επεμβάσεις στερέωσης στο «Κλιμακοστάσιο» και στη «Δεξαμενή Καθαρμών» του συγκροτήματος του…

2 εβδομάδες πριν

Υπουργείο Παιδείας: Βραβεύτηκαν εκπαιδευτικοί που έσωσαν τη ζωή των μαθητών τους

Τρεις εκπαιδευτικοί που με ψυχραιμία και αυταπάρνηση διαχειρίστηκαν ακραίες καταστάσεις και κατάφεραν να σώσουν τη…

2 εβδομάδες πριν

Δολοφονία Λυγγερίδη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθηκε η έρευνα…

2 εβδομάδες πριν