Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 7 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο
Απο newsattica
Spread the love

Στο 1,5% η απόδοση -Το ποσό που προβλέπεται να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ – Χρήστος Σταϊκούρας: Στόχος μια επιτυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού

Στο 1,5% διαμορφώνεται η απόδοση του σημερινού reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Οι προσφορές ξεπερνούν πλέον και τα 7 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στις αγορές κινείται στο 1,45%.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, που είχαν αναλάβει την έκδοση του Μαρτίου. Το 10ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875% και από αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και περισσότεροι από 380 επενδυτές είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την έκδοση.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη δίψα των αγορών για ελληνικό χρέος και την ευνοϊκή συγκυρία που διαμόρφωσε η κατάθεση, τη Δευτέρα, του πρώτου προσχεδίου προϋπολογισμού της μεταμνημονιακής εποχής με σημαντικά αναπτυξιακά μέτρα

Η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί στην άντληση δανειακών πόρων, αλλά στην εδραίωση της τακτικής επαφής με τις αγορές, στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, στη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών στον κατάλογο των κατόχων ελληνικού χρέους. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων, με μεσοπρόθεσμο και στέλνει άλλο ένα θετικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού του, ξεπερνώντας το μάλιστα κατά 500 εκατ. ευρώ (άντλησε συνολικά 7,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέσω των νέων εκδόσεων ομολόγων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, ενώ προέβλεπε να αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ). Επιπλέον, μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες του 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023.

Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: Στόχος μια επιτυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια μεγάλη έκδοση, αλλά μια πετυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 10ετές ομόλογο.

«Ξεκίνησε η διαδικασία της εξόδου στις αγορές για άλλη μια φορά με δεκαετή έκδοση σε συνέχεια εκείνης της 12ης Μαρτίου του 2019. Το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55%. Δεν ξέρει κανένας που θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας.

«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Όπως συμπλήρωσε «μέτρο σύγκρισης» είναι ο Μάρτιος του 2019, όταν το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη έκδοση ήταν 3,9%.

«Το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται», σημείωσε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: protothema.gr