ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δεν υπάρχει «αθηναϊκή μετάλλαξη» -Τι λένε οι ειδικοί για την παραλλαγή

Spread the love

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το στέλεχος B.1.1.318, που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό -λανθασμένα- ως «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2020 o Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο θα χαρτογραφηθούν οι ιοί που ευθύνονται για την πανδημία στην Ελλάδα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο το iefimerida.gr μπήκε στα «άδυτα» του ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών, εκεί όπου ανιχνεύονται οι μεταλλάξεις.

Τα δεδομένα για την παραλλαγή που εντοπίστηκε στην Αθήνα
Μετά το «καμπανάκι» του Σωτήρη Τσιόδρα για τις μεταλλάξεις στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας, αρκετοί άρχισαν να αναλύουν τα δεδομένα για παραλλαγή του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Θάνος, ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του ανίχνευσαν πρώτοι τη συγκεκριμένη παραλλαγή στη χώρα (είχαν προηγηθεί αυτές της Νοτίου Αφρικής και της Ινδίας) ανέλυσε στο iefimerida.gr τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το στέλεχος

«Δεν είναι αθηναϊκή μετάλλαξη»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η μετάλλαξη δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό στην επιστημονική κοινότητα.

«Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι είναι μεγάλο λάθος να την ονομάζουμε αθηναϊκή μετάλλαξη. Δεν είναι αθηναϊκή μετάλλαξη. Το συγκεκριμένο στέλεχος, η παραλλαγή πιο σωστά, έχει κωδικό όνομα. Πρόκειται για την B.1.1.318. Την παραλλαγή αυτή την ανιχνεύσαμε πρώτη φορά στα μέσα Φεβρουαρίου 2021 και από τότε παρακολουθούμε πολύ στενά τη διασπορά της. Το ενδιαφέρον αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού είναι ότι μεταξύ των αρκετών μεταλλάξεων που έχει στο γενετικό της υλικό -σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού- είναι η μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία χρησιμοποιείται από τον ιό για την είσοδό του στα κύτταρα, αλλά και αποτελεί την πρωτεΐνη στόχο του ανοσολογικού συστήματος μετά από νόσηση ή εμβολιασμό», σημειώνει

«Αυτή η αλλαγή στην πρωτεΐνη-ακίδα υπάρχει και σε άλλα στελέχη του κορωνοϊού, όπως το νοτιοαφρικάνικο, το βραζιλιάνικο και σε αρκετά άλλα στελέχη που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ειδικού ενδιαφέροντος διότι έχει συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή», λέει ο κ. Θάνος στο iefimerida.gr. Τι σημαίνει όμως αυτό;

«Τα εξουδετερωτικά αντισώματα τα οποία συνθέτει ο οργανισμός μας, είτε μετά από μόλυνση, είτε μετά από εμβολιασμό, έχουν μικρότερη δεσμευτική ικανότητα προς την πρωτεΐνη-ακίδα που φέρει αυτήν την αλλαγή».

«Αυξάνεται σταδιακά η διασπορά της»

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, «το δεύτερο σημείο που μας έχει κεντρίσει   το ενδιαφέρον είναι ότι από τη στιγμή που ταυτοποιήθηκε στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης του κορωνοϊού τον περασμένο Φεβρουάριο, ακολουθεί μια σταδιακή αύξηση της διασποράς της. Η διασπορά της φαίνεται ότι είναι περισσότερο επικεντρωμένη στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Από τα 14.000 sequencings (προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας των 30.000 βάσεων του γονιδιώματος του κορωνοϊού)  που έχουμε πραγματοποιήσει σε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων  από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα 1.050 περίπου αφορούν στη συγκεκριμένη παραλλαγή».

Μαγιορκίνης και Δημόπουλος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση
Η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για να γίνει ωστόσο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ονοματίζονται τα στελέχη, θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν. Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα γύρω από αυτό το θέμα.

Σε κάθε αναπαραγωγή του ιού δημιουργούνται μεταλλάξεις, καθότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού κάνει λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του γενετικού υλικού. Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού του συγκεκριμένου ιού, αντίθετα με άλλους κορωνοϊούς, έχει μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Παρ’ όλη την επιδιόρθωση των λαθών, μεταλλάξεις εξακολουθούν να δημιουργούνται, αν και σε μικρότερο ωστόσο βαθμό, από ό,τι σε άλλου ιούς RNA. Οι ιοί λοιπόν που προκύπτουν φέρουν συνδυασμούς μεταλλάξεων οι οποίες συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου. Όταν ένας ιός καταφέρει είτε από τύχη είτε λόγω πλεονεκτήματος να επεκταθεί στον πληθυσμό και διαφέρει αρκετά από άλλους ιούς λόγω του συνδυασμού των μεταλλάξεων που κουβαλάει, τότε δημιουργεί έναν νέο εξελικτικό κλάδο και ονομάζεται ως στέλεχος.

Η έννοια του «στελέχους» ως οντότητας έχει βιολογικό και εξελικτικό χαρακτήρα. Έτσι, στέλεχος ονομάζουμε το σύνολο των ιών που έχουν παρόμοιες ιδιότητες γιατί κουβαλάνε παρόμοιους συνδυασμούς μεταλλάξεων. Από την άλλη, δείχνει την εξελικτική ιστορία του ιού και για αυτό συνηθίζεται τα στελέχη να ονοματίζονται από την περιοχή που απομονώθηκαν για πρώτη φορά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποφεύγεται ο χαρακτηρισμός των στελεχών με γεωγραφική τοποθεσία, γιατί δημιουργεί στίγμα με αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Για αυτό τον λόγο τα στελέχη ονοματίζονται με βάση τον εξελικτικό κλάδο που έχουν προκύψει, σύμφωνα με συνδυασμό λατινικών γραμμάτων και αριθμών που αναπαριστούν την εξελικτική ιστορία του στελέχους.

Γιατί δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη

Το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο. Σχετικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern).
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/den-yparhei-athinaiki-metallaxi-ti-lene-oi-eidikoi-gia-tin-parallagi?utm_source=iefimerida.gr&utm_medium=os&utm_campaign=os_notification_2019

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου, του κορυφαίου Έλληνα κινηματογραφικού παραγωγού και…

6 ημέρες πριν

Υπουργείο Ναυτιλίας: Η απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με φερόμενη προβληματική…

6 ημέρες πριν

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: «Η συνεργασία μας με την εκκλησία ήταν είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ.…

6 ημέρες πριν

Επεμβάσεις στερέωσης στο «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επεμβάσεις στερέωσης στο «Κλιμακοστάσιο» και στη «Δεξαμενή Καθαρμών» του συγκροτήματος του…

1 εβδομάδα πριν

Υπουργείο Παιδείας: Βραβεύτηκαν εκπαιδευτικοί που έσωσαν τη ζωή των μαθητών τους

Τρεις εκπαιδευτικοί που με ψυχραιμία και αυταπάρνηση διαχειρίστηκαν ακραίες καταστάσεις και κατάφεραν να σώσουν τη…

1 εβδομάδα πριν

Δολοφονία Λυγγερίδη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθηκε η έρευνα…

1 εβδομάδα πριν