Δημοσιονομική «βόμβα» 1,1 δισ. παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Απο newsattica
Spread the love

Τι αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους – Έταζαν «13η σύνταξη» και ετοίμαζαν ελλείμματα

Πλήρης επιβεβαίωση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, για το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» το οποίο πριν δύο μήνες αποκάλυψε το έγγραφο – «φωτιά» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με το οποίο, την επομένη μέρα των εκλογών, η νέα κυβέρνηση δεν παρέλαβε υπερ-πλεόνασμα (για να μπορεί να διανέμει μερίσματα και παροχές) αλλά δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ για φέτος -που αυξάνεται σε 1,080 δισ. ευρώ το 2020!

Και ενώ την Δευτέρα στη Βουλή ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήριζε «ανυπόστατο» ότι παρέλαβε δημοσιονομικό κενό η νέα κυβέρνηση, την επομένη μέρα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία όρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών (Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου, Αικ. Παπανάτσιου) ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου.

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης και μετά την «αυτοψία» που έκανε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο κύριος Χουλιαράκης όχι μόνον δεν αμφισβητεί πλέον σαν «ανυπόστατο» το έγγραφο, αλλά:


1. Ζητάει να αλλάξει εκ των υστέρων, επί τη βάσει των νέων δεδομένων και της δυναμικής που έχουν διαμορφωθεί στην Οικονομία μετά τις εκλογές!

2. Εγκαλεί την νέα κυβέρνηση γιατί, ενώ είχε στα χέρια της τέτοιο έγγραφο, δεν επέβαλε αυτομάτως μέτρα λιτότητας, αυξάνοντας τους φόρους ή κόβοντας τις δαπάνες. Δηλαδή υποδεικνύει στην νέα κυβέρνηση τι έπρεπε αυτή να πράξει (μέτρα λιτότητας αντί παροχών) όπως θα έπραττε και ο ίδιος αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, για να καλύψει δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.


3. Αν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,2 τοις εκατό του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Άλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκ ευρώ η 0.1 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Το εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο έφερε στο φως το business stories, αποκαλύπτει ότι στα μισά του έτους:

1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό και όχι υπερπλεόνασμα. Για το 2019 είχε ανοίξει «τρύπα» 396 εκατ. ευρώ. Για το 2020 η δημοσιονομική «βόμβα» ήταν σχεδόν τριπλάσια, στα 1,080 δισ. ευρώ.

2. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, θα ήταν 3,29%, δηλαδή κάτω από 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο μνημονιακός στόχος για τον οποίο δεσμεύτηκε η χώρα. Για το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα προδιαγράφετο έως και 20% χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο, στα 2,96% του ΑΕΠ –κάτω δηλαδή και από 3% έναντι στόχου για 3,5%.

3. Η αποτύπωση αυτή ελέγχεται όμως και ως αισιόδοξη! Και τούτο διότι το πλεόνασμα των κρατικών φορέων Γενικής Κυβέρνησης συρρικνώνεται δραστικά την επόμενη χρονιά, κατά σχεδόν 45% (από 2,743 δισ. ευρώ φέτος σε 1,487 δισ. το 2020)!

4. Ακόμα χειρότερα, η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι ΕΦΚΑ και ασφαλιστικά Ταμεία θα έχουν «άσπρη τρύπα» (πλεόνασμα) σχεδόν μισό δισ. ευρώ φέτος και πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2020.


Με την διαφορά όμως ότι οι περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου που «φούσκωναν» τα πλεονάσματα κατέπεσαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο υπουργείο Εργασίας ανακαλύπτουν πάνω από 1 εκατομμύριο εκκρεμή ασφαλιστικά αιτήματα για παροχές συντάξεων κλπ που δεν αντικρίζονται στις προβλέψεις με τα σχετικά κονδύλια.


«Κάτω από το χαλί»

Με αφορμή τις δηλώσεις Χουλιαράκη, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Όταν ανέλαβα την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρώτο που ρώτησα τις υπηρεσίες ήταν να με ενημερώσουν γραπτώς για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020. Στις 10 Ιουλίου 2019 οι υπηρεσίες εκτίμησαν γραπτώς ότι υπήρχε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ για το 2019 και 1.080 εκατ. ευρώ για το 2020. Ακολούθησε αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής και αλλαγή δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Καταλαβαίνω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αρέσει στον κ. Χουλιαράκη και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει επειδή δεν μας αρέσει».


ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Στοιχεία 10/7/2019



2019                     2020

Πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης              2,743                    1,487

Πρωτογενές πλεόνασμα ασφαλιστικών ταμείων         0,446                    1,005


Πρωτογενές πλεόνασμα                                                           6,289                     5,858

Πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ            3,29%                    2,96%

Δημοσιονομικό ισοζύγιο                                                          -0,396                     -1,080



(ΠΗΓΗ: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Ιούλιος 2019. Ποσά σε δισ. ευρώ)



Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Γιώργου Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπεριείχε την λέξη «ανυπόστατα» όπως η επιστολή Τσακαλώτου. Αντιθέτως:

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου Προϋπολογισμού του Κράτους έτους 2020 στην ολομέλεια της Βουλής, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και πλήθος βουλευτών της πλειοψηφίας, ισχυρίζονται πως η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό της τάξης των 396 εκ. ή 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

1. Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως συχνά συμβαίνει στην εκτίμηση δημοσιονομικών μεγεθών υπό συνθήκες αβεβαιότητας) γεγονός που το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει.

2. Άν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Άλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκ ευρώ η 0.1 τοις εκατό του ΑΕΠ».

(σσ: στα σημεία 1-2 ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται την ύπαρξη του εγγράφου αλλά ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα στη συνέχεια μετά τις εκλογές. Και θα έπρεπε η νέα κυβέρνηση να μην πιστέψει το έγγραφο, αλλά να έκανε περικοπές ή να επιβάλει φόρους. Παραδόξως όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ως ανάγκη τα μέτρα λιτότητας, όταν από χθες είναι ήδη γνωστό πχ ότι οι φοροελαφρύνσεις 205 εκατ. ευρώ στις βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ, έφεραν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον εισπράξεις έως και τον Νοέμβριο στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή οι μειώσεις φόρων και όχι η υπερφορολόγηση και η συσταλτική πολιτική έφεραν επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία)…»


Και η επιστολή συνεχίζει, ως εξής:

«3. Η ενδεδειγμένη και ασφαλής οδός εκτίμησης του δημοσιονομικού περιθωρίου παρέδωσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους, αφού από αυτό αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των νομοθετημένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά (no-policy-changescenario). Πεποίθηση μου είναι πως το περιθώριο αυτό κινείται σημαντικά πάνω από το στόχο του 3.5 τοις εκατό.

4. Δυστυχώς, παρά το σχετικό αίτημα, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δέχθηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσουν στην ανωτέρω εκτίμηση. Με στόχο την προστασία της συζήτησης γύρω από την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ζητώ τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε, ως ανεξάρτητες αρχές, να γνωμοδοτήσουν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το χρόνο παράδοσης τον Ιούλιο του 2019».


Με άλλα λόγια, ο κύριος Χουλιαράκης ζήτησε να υπάρξει άλλο έγγραφο, που να περιλαμβάνει και τις πολιτικές μεταβολές που επέφερε η ανακήρυξη νέας κυβέρνσης. Ωστόσο αυτές επήλθαν μετά τις 10 Ιουλίου και δεν έχουν σχέση με την προ εξαμήνου κατάσταση.

Για τον λόγο αυτόν προφανώς και ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Σκυλακάκης σχολίασε σχετικά: «Καταλαβαίνω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αρέσει στον κ. Χουλιαράκη και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει επειδή δεν μας αρέσει».

Πηγή: protothema.gr