ΠΟΛΙΤΙKH

Δημοσκόπηση GPO: Αύξηση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -Καταλληλότερη η ΝΔ στην εξωτερική πολιτική και ανάπτυξη οικονομίας

Spread the love

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Τα Νέα, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει  το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύεται ο δικομματισμός. Η ΝΔ  προηγείται πλέον του ΣΥΡΙΖΑ με 8,9% ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά τους ήταν 8%. 

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές πλέον η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 32,1% (έναντι 30,8% στις 7/5) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει  23,2% (έναντι 22,8%). Πτώση παρατηρείται στα ποσοστά όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής έχει 11,8% (από 12,6%), το ΚΚΕ 5,4% (από 5,9%), η Ελληνική Λύση 4,4% (από 4,6%) και το ΜέΡΑ 25 2,3% (από 2,4%). Ακόμη, οι Έλληνες για την Πατρίδα συγκεντρώνουν 1,8% και η Εθνική Δημιουργία 1,2%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 44,8% έναντι 30,1%, ενώ στο ερώτημα για τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 50,1% θετικές απόψεις, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9%, τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 36,6% και ακολουθούν: Δημήτρης Κουτσούμπας (21,7%), Γιάνης Βαρουφάκης (19,4%) και Κυριάκος Βελόπουλος (12,7%).

Η ΝΔ καταγράφει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θεματικών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξακολουθεί  να υπερέχει της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ικανότητα διακυβέρνησης καθώς στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η ΝΔ προηγείται με 41,4% έναντι 31,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, ο 57,9% των πολιτών κρίνει θετικά την παρουσία του Πρωθυπουργού και θεωρεί ότι αυτή μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική ενίσχυση των ελληνικών συμφερόντων στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό. Επίσης, η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται θετικά από το 53,5%.

Στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση, μεταξύ μιας της ΝΔ και μιας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει σχεδόν το 20%: μια κυβέρνηση της ΝΔ εμπιστεύονται το 47,2% των ερωτηθέντων, έναντι 28,7% μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το 43,2% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται την κυβέρνηση της ΝΔ έναντι του 30,9% που εμπιστεύεται το ΣΥΡΙΖΑ, (διαφορά 12,3%).

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα μέτρα ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός-Άστον Βίλα

Ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα UEFA Europa Conference League, που θα διεξαχθεί σήμερα 9 Μαΐου 2024…

2 ημέρες πριν

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, στη Σάμο

Τη μελέτη πυρασφάλειας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου στη Σάμο, ενταγμένο, από το 1992,…

2 ημέρες πριν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλο στοίχημα ο ριζικός εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το μεσημέρι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

2 ημέρες πριν

Αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου, του κορυφαίου Έλληνα κινηματογραφικού παραγωγού και…

2 εβδομάδες πριν

Υπουργείο Ναυτιλίας: Η απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με φερόμενη προβληματική…

2 εβδομάδες πριν

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: «Η συνεργασία μας με την εκκλησία ήταν είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ.…

2 εβδομάδες πριν