Δημοσκοπήσεις: Οι Ελληνες κρίνουν θετικά τον Μητσοτάκη -Σημάδια αισιοδοξίας
Απο newsattica
Spread the love

Εξαιρετικά θετικές είναι οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενισχύοντας την άποψη που εξέφραζαν πολλοί, ήδη ακόμα και πριν από τις εκλογές, ότι στην ελληνική κοινωνία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μετατοπίσεις, πολύ βαθύτερες απ ότι δείχνει μια απλή αλλαγή κυβέρνησης.

Προφανώς η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στον «μήνα του μέλιτος» με τους ψηφοφόρους, ζει δηλαδή αυτό που ονομάζουμε «περίοδο χάριτος» και δεν έχει εκδηλωθεί και καμία μεγάλη κρίση.

Οι πολύ θετικές απόψεις όμως που εκφράζουν οι ψηφοφόροι για την πορεία της χώρας- σε ποσοστό 61%, όπως έδειξε η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Alpha – σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες για την αξιωματική αντιπολίτευση και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η πολιτική ζωή «έχει αλλάξει πίστα».

Τα ντοσιέ του Μητσοτάκη

Η υπερδραστηριότητα του Πρωθυπουργού, η επιλογή τεχνοκρατών για να στελεχώσουν κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού, οι μετριοπαθείς τόνοι, η προσέλκυση ικανών στελεχών από τον χώρο της κεντροαριστεράς και η προετοιμασία που ήδη είχε γίνει για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, αξιολογούνται θετικά από τους πολίτες. Το 68% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση στην έρευνα της Metron Analysis και μόλις το 21% αρνητικά, ενώ ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα άλλων ερευνών, όπως της Opinion Poll, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.

Μοιάζει, σαν οι ψηφοφόροι να έχουν απορρίψει πλέον την αντισυστημική πολιτική στάση, να έχουν επιστρέψει οριστικά στην επιθυμία για κανονικότητα και να «ποντάρουν» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να έρθει επιτέλους το τέλος της κρίσης και η βελτίωση των εισοδημάτων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι στις +10 μονάδες, όταν τον Ιούλιο ήταν στις -24 και τον Μάιο στις -33 μονάδες, ενώ η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ κρίθηκε θετικά από το 64% των πολιτών και αρνητικά από μόλις το 12%, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε τις υποσχέσεις και τις υπερβολικές παροχές και ανακοίνωσε μόνο στοχευμένα μέτρα μείωσης της φορολογίας.

Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα

Οι πολύ υψηλές βαθμολογίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό προσωπικά- ένα εντυπωσιακό 74% εκφράζεται θετικά για τον κ. Μητσοτάκη, με μόλις 12% αρνητικές γνώμες- συνδυάζονται με την εξαιρετικά αρνητική γνώμη των ψηφοφόρων, για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολύ υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, στις πρώτες αντιπολιτευτικές τους μάχες, δεν φαίνεται να αξιολογούνται θετικά, παρά μόνο από τον πολύ στενό πυρήνα των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βαθμολογείται αρνητικά από το 63% των ψηφοφόρων, ενώ 60% αρνητικές γνώμες εισπράττει και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ερμηνεία που δίνουν οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές, έχει να κάνει και πάλι με τις υπόγειες μετατοπίσεις στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Οι Ελληνες ψηφοφόροι εκτιμούν, δεν θέλουν πλέον τις σκληρές μάχες του παρελθόντος, την πόλωση και τον διχασμό, που ήταν το σήμα κατατεθέν της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ακραίες αντιδράσεις και εκφράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα όσα κάνει η νέα κυβέρνηση, δεν φαίνεται να ικανοποιούν. Ενώ και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τον στρατό των μετακλητών επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Αυτό που φαίνεται να επιθυμούν πάντως οι πολίτες, είναι λιγότερο πάθος και συναίσθημα, χαμηλούς τόνους, συναίνεση και αναζήτησή εφικτών και πρακτικών λύσεων, ώστε να δουν και στην τσέπη τους το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο που το 54% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι το πολιτικό κλίμα έχει βελτιωθεί, και μόλις το 9% ότι έχει επιδεινωθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει απογοητεύσει τους πιο φανατικούς οπαδούς της ΝΔ, απορρίπτοντας την βιομηχανία των εξεταστικών επιτροπών για παράδειγμα ή επιλέγοντας ήπιους τόνους για την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι έρευνες της κοινής γνώμης φαίνεται να τον δικαιώνουν.

Πηγή: iefimerida.gr