Εγκώμιο του Associated Press στην Τήλο: Ένα πρωτοπόρο νησί που ποντάρει στο πράσινο μέλλον
Απο newsattica

Όπως αναφέρει το Associated Press σε σχετικό δημοσίευμα του με τίτλο «Το ελληνικό νησί που τροφοδοτείται με ενέργεια από μπαταρίες, ποντάρει στο πράσινο μέλλον», η Τήλος είναι ένα μέλος μιας αλυσίδας νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες, οι κατσίκες περιφέρονται δίπλα σε εκκλησίες αιώνων και τα βουνά μυρίζουν άγρια ​​ρίγανη. Η αυτονομία είναι μια αναγκαιότητα αλλά και μια πηγή υπερηφάνειας και το νησί «αγκαλιάζει» την τεχνολογία.

Στο κεντρικό λιμάνι, ηλεκτρικά οχήματα μεταφέρουν εμπορεύματα. Ηλιακά πάνελ τροφοδοτούν τους πίνακες στις στάσεις των λεωφορείων και μια ράμπα που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με αναπηρία.

 Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και βασικών υπηρεσιών ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο ήταν δύσκολη για αυτό το νησί με τους 500 μόνιμους κατοίκους. Το νησί, από το 2019, παράγει το μεγαλύτερο μέρος της δικής του ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες ώστε να διατηρείται αδιάκοπη η παροχή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τήλος ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα παραλαβής οικιακών απορριμμάτων, με τους κατοίκους να λαμβάνουν μέσα ανακύκλωσης και να τους ζητείται να πλένουν και να διαχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα. Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας ανακύκλωσης Polygreen, που προσέφερε την υπηρεσία δωρεάν λέει: «Λειτουργεί. Ξεκινήσαμε με 10 σπίτια και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 400»

Οι επισκέψεις επισήμων στην Τήλο είναι σπάνιες. Ο πιο πρόσφατος αξιωματούχος που βρέθηκε εκεί ήταν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος έφτασε την Τρίτη με βοηθούς του πρωθυπουργικού γραφείου για να περιοδεύσει στο νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης:

«Τα μικρά μας νησιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απόστασης από την ηπειρωτική χώρα και της (περιβαλλοντικής) επιβάρυνσης από τον τουρισμό», είπε μετά τη συνάντηση με μαθητές σε μια τάξη ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση. «Για άλλη μια φορά, το όμορφο νησί της Τήλου είναι πρωτοπόρο» τόνισε χαρακτηριστικά.