Ελληνίδα επιστήμονας έλυσε τον γρίφο της προέλευσης του «Μαύρου Θανάτου» στη μεσαιωνική Ευρώπη
Απο newsattica

Μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την Ελληνίδα της διασποράς Δρ. Μαρία Σπύρου έδειξε ότι ο τρομερός «Μαύρος Θάνατος», δηλαδή η πανούκλα που σάρωσε την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, προήλθε από την Κεντρική Ευρασία και συγκεκριμένα από την περιοχή του σημερινού βορείου Κιργιστάν. Το μυστήριο 675 ετών φαίνεται πως βρήκε τη λύση του με την ανάλυση του DNA επτά ανθρώπων που είχαν πεθάνει τον 14ο αιώνα από βουβωνική πανώλη (πανούκλα).

Συγκεκριμένα, η πανώλη προκλήθηκε από το βακτήριο Yersinia pestis και εξόντωσε σχεδόν το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μεταξύ 1346-1353 μ.Χ. Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων, η γεωγραφική προέλευση εκείνης της πανδημίας παρέμενε αβέβαιη έως σήμερα, με τις πιθανές περιοχές προέλευσης να εκτείνονται από τη Δυτική Ευρασία μέχρι την Ανατολική Ασία και την Κίνα.

«Βρήκαμε το πηγαίο στέλεχος του Μαύρου Θανάτου και ακόμη γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία του (1338)», δήλωσε η κ. Σπύρου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και του Τμήματος Αρχαιογενετικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ 

«Παρά τον κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης (των δειγμάτων DNA) και την ανυπαρξία εγγυήσεων ότι τα βακτήρια θα είχαν μπορέσει να διατηρηθούν, καταφέραμε να αλληλουχίσουμε αρχαίο DNA από επτά άτομα από δύο νεκροταφεία και βρήκαμε το DNA του βακτηρίου της πανώλης σε τρία από αυτά¨», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ