Φεβρουάριος 26, 2020

Ενας μήνας κυβέρνηση ΝΔ -Το σπριντ με τα νομοσχέδια και οι φωνές για τις τροπολογίες στο παρά πέντε

«Εχουμε αποδείξει ότι δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη». Αυτό τόνισε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των πρώτων 30 ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Ο πρώτος μήνας της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, περιλαμβάνει σειρά δράσεων και αποφάσεων επί αρκετών σημαντικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, αυτές τις 30 ημέρες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προχώρησε στη στελέχωση των Γενικών Γραμματειών, αντιμετώπισε έκτακτες καταστάσεις όπως η θεομηνία στη Χαλκιδική και ο σεισμός στην Αθήνα, έλαβε αποφάσεις για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, λειτούργησε δοκιμαστικά τον αριθμό 112 στη Σύρο και μέχρι τέλος του χρόνου προγραμματίζει την πλήρη λειτουργία του, ενώ πέρασε από τη Βουλή τρία σημαντικά νομοσχέδια.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το πρώτο αφορούσε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το δεύτερο ήταν για το επιτελικό κράτος και το τρίτο ήταν το διϋπουργικό νομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε διατάξεις όπως αυτή για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τις ψηφιακές συντάξεις και τη διανομή των φαρμάκων για τους βαριά νοσούντες στο σπίτι.

Επιπλέον η κυβέρνηση δρομολόγησε προσλήψεις στο χώρο της δημόσιας ασφάλειας, προχώρησε στη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μείωσε τον ΦΠΑ για την αγορά κράνους και αναβάθμισε τις λειτουργίες του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού μήνα, η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές με 7ετές ομόλογο 2,5 δισεκ. ευρώ με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%, κάτι που για την κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Φωνές για τις δύο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Ενταση επικράτησε χθες στη Βουλή με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει κυριολεκτικά στο παρά πέντε δύο τροπολογίες από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβουν οι τόνοι και να αποχωρίσει η αντιπολίτευση. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου είπε δηκτικά «Η Βουλή βίωσε τέσσερα χρόνια την εκτροπή από τον κανονισμό και το είχε καταγγείλει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο κ. Βρούτσης να αποσύρει τις τροπολογίες. Δεν δικαιολογείται να φέρνει τροπολογία στις 16:45, μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλή. Αυτά δεν τα έκανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επισκεφτεί τα περισσότερα από τα υπουργεία, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων στην Κύπρο και έχει στον προγραμματισμό του να συναντηθεί με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, να μιλήσει στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Επιπρόσθετα, για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021» η οποία θα συντονίσει τις εκδηλώσεις εορτασμού που θα γίνουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και οι οποίες θα ξεκινήσουν την 25η Μαρτίου 2021 και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Πηγή: iefimerida.gr

Related articles

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

«Καλή δύναμη σε όλους» η ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη – «Δύναμη σε καθέναν ξεχωριστά» η ευχή του Αρχιεπισκοπου Ιερώνυμου – Με θρησκευτικό όρκο οι περισσότεροι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης, με πολιτικό η πλειονότητα των συναδέλφων από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 – Ποιοι αποτέλεσαν εξαίρεση – Τρεις βουλευτές ορκίστηκαν στο Κοράνι –  Δείτε φωτογραφίες […]

Η Ελένη Γερασιμίδου παραιτείται από βουλευτής -Για ποιον λόγο παραδίδει την έδρα της

Η Ελένη Γερασιμίδου ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από βουλευτής, μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές. Η κ. Γερασιμίδου ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ στην περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής και πήρε 4.133 ψήφους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Ετσι, ήταν μία από τις 62 γυναίκες που εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή. […]

Leave a Reply

avatar