Ιανουάριος 23, 2020

Εντυπωσιακές εικόνες: Δείτε την τελευταία έκλειψη για το 2019

H νέα Σελήνη ευθυγραμμίστηκε πλήρως μεταξύ Γης και Ήλιου

Ήταν η τελευταία ηλιακή έκλειψη της χρονιάς και όπως θα δείτε στις εικόνες που ακολουθούν ήταν και η πιο εντυπωσιακή.

H νέα Σελήνη ευθυγραμμίστηκε πλήρως μεταξύ Γης και Ήλιου, όμως η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν της επέτρεψε να καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο.

Η Σελήνη έφτασε στο περίγειο, δηλαδή στο πλησιέστερο προς τη Γη σημείο της τροχιάς της στις 18 Δεκεμβρίου. Όμως το συγκεκριμένο περίγειο ήταν το πιο απομακρυσμένο περίγειο του έτους, καθώς βρισκόταν σε απόσταση 370.300 χιλιομέτρων. Κατά την περίοδο της έκλειψης, η Σελήνη βρισκόταν σε απόσταση 384.200 χιλιομέτρων από τη Γη.

000_1NB1SO
000_1NB1NV

Η απόσταση αυτή σημαίνει ότι ο κώνος της σκιάς της Σελήνης δεν ακουμπά στην επιφάνεια της Γης κι έτσι, η Σελήνη δεν καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα μια δακτυλιοειδή κάλυψη. Με άλλα λόγια, πίσω από τη σκιά της Σελήνης φαίνεται το πύρινο ηλιακό στεφάνι, με το όλο θέαμα να παραπέμπει σε ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι φωτιάς.

000_1NB1M5
000_1NB1R8

Ελλάδα και Κύπρος δεν περιλαμβάνονταν στις τυχερές χώρες, από τις οποίες έγινε ορατή η δακτυλιοειδής έκλειψη της 26ης Δεκεμβρίου. Η επόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη αναμένεται να γίνει στις 21 Ιουνίου 2020 και θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.

Η επόμενη πλήρως ορατή από την Ελλάδα δακτυλιοειδής έκλειψη θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2030, με την αμέσως επόμενη να μην αναμένεται πριν το 2136.

000_1NB1TL

Πηγή: protothema.gr

Related articles

O Δήμος Γλυφάδας ετοιμάζει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους

Ποιος περιμένει τον Αη Βασίλη;; Όλοι μας! Η πόλη έχει ήδη αρχίσει να φοράει τα γιορτινά της και ο Δήμος Γλυφάδας ετοιμάζει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Ο στολισμός, λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός, διαπερνά απ΄άκρη σ΄άκρη την πόλη, η οποία θα μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε απέραντη γιορτή. Το εορταστικό ωράριο […]

Χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Ηλιούπολη

Το Δημοτικό Ωδείο Ηλιούπολης «Απόστολος Μόσχος» σας προσκαλεί στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου (Σοφ. Βενιζέλου & Κουντουριώτη). Συμμετέχουν σπουδαστές αλλά και καθηγητές του Ωδείου, τόσο από τα διδασκόμενα όργανα -κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο, μπουζούκι, ντραμς κ.ά.- όσο και από το […]

Leave a Reply

avatar