Απρίλιος 4, 2020

Έσπασε ο αγωγός νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα – Είχε χαρακτηριστεί το έργο του αιώνα!

Ο αγωγός τρύπησε στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και λόγω των καιρικών συνθηκών η διόρθωση της ζημιάς μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες

Δύο μήνες μπορεί να διαρκέσει η επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές, ανακοίνωσε ο λεγόμενος «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» του ψευδοκράτους, Ντουρσούν Ογούζ επιβεβαιώνοντας άρθρο στην τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα «Τ24» για το θέμα.

Ο κ. Ογούζ σε δηλώσεις στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι ο αγωγός τρύπησε στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και λόγω των καιρικών συνθηκών η διόρθωση της ζημιάς μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Ογούζ ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στο ψευδοκράτος εξαιτίας της βλάβης, σημειώνοντας ότι στο φράγμα στο κατεχόμενο χωριό Πάναγρα (όπου καταλήγει το νερό από την Τουρκία) υπάρχει ποσότητα 20 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Το ψευδοκράτος έχει επάρκεια νερού 10 μήνες, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου τύπου βλάβες και δυσλειτουργίες αναμενόταν στο πλαίσιο αυτού του έργου γι’ αυτό και είχαν γίνει φράγματα και στο Αναμούρ στην Τουρκία και στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

Ο αρθρογράφος Ζεϊνελ Λουλέ έγραψε στο άρθρο του με τίτλο «Ο αγωγός νερού από την Τουρκία έσπασε» ότι ο αγωγός που μεταφέρει νερό από το φράγμα Αλάκιοπριου στα κατεχόμενα, και είχε ονομαστεί «το έργο του αιώνα» έσπασε σε βάθος 250 μέτρων κάτω από τη θάλασσα και στο πέμπτο μίλι (7 – 8 χλμ) από τα τουρκικά παράλια. Ο αγωγός που έσπασε, βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς περιέχει γλυκό νερό, προσθέτει ο Λουλέ που γράφει ότι έχει δει εικόνες από το σημείο όπου φαίνεται το νερό που μεταφέρεται μέσω του αγωγού να χύνεται στη θάλασσα.
Αναμένεται δε, συνεχίζει, λόγω του ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε το ατύχημα και ο αγωγός βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας, είναι στην ακτογραμμή της Μερσίνης, να επηρεαστεί η πορεία των πλοίων.

Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών που ζήτησε η Τ24, γράφει ο Λουλέ, πολύ δύσκολο είναι να γίνει από την αρχή το έργο, το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας δεν έχει τέτοια ομάδα. Προς την περιοχή πλέει πλοίο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, προστίθεται στο άρθρο, το οποίο ωστόσο μπορεί να προχωρήσει μόνο σε διαπιστώσεις για το ποια είναι η κατάσταση. Ο Λουλέ αναφέρει ότι οι υφιστάμενες ποσότητες νερού στα κατεχόμενα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ωστόσο η επιδιόρθωση και κοστίζει και μπορεί να διαρκέσει αρκετά.

Ο Ζεϊνέλ Λουλέ δίδει κάποιες πληροφορίες για το έργο, όπως πότε ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής, τα εγκαίνια που έγιναν στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο του 2015 παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και τεχνικά χαρακτηριστικά για το μήκος και τις ποσότητες που μεταφέρει.

Πηγή: protothema.gr

Related articles

Χαστούκι της ΕΕ στην Τουρκία: «Παράνομη η συμφωνία με τη Λιβύη» -Ασπίδα σε Ελλάδα και Κύπρο

Ξεκάθαρη θέση στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για τις τουρκικές προκλήσεις, στέλνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων συζητήθηκε στο δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (Ελλάδας). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις τους ηγέτες και ξεκαθάρισε πως περιμένει να λάβει έμπρακτη […]

Πρέσβης ΗΠΑ: «Είμαστε κατά των προκλητικών ενεργειών»

Στήριξη από τον Τζέφρι Πάιατ – Οι προκλήσεις Ερντογάν, το «Ορούτς Ρέις», η απάντηση της Αθήνας και η αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών στο ΝΑΤΟ Ώρα μηδέν; Ή αλλιώς η Άγκυρα προαναγγέλλει την έναρξη σεισμικών ερευνών εντός της περιοχής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που επιχειρεί να υφαρπάξει μέσω του παράνομου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni […]

Leave a Reply

avatar