Γαλλικό «RFI»: Η Ελλάδα προσπαθεί να εδραιώσει συμμαχίες σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Μεσόγειο
Απο newsattica
Spread the love

Το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο σχολιάζει  τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι – Κάθε ταξίδι στο εξωτερικό προσφέρει στον Μητσοτάκη την ευκαιρία να ενθαρρύνει τις επαφές του για επενδύσεις στην Ελλάδα, γράφει, επίσης, το γαλλικό δίκτυο

«Στις 29 Ιανουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», γράφει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «RFI».

«Κάθε ταξίδι στο εξωτερικό προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να ενθαρρύνει τις επαφές του για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μια χώρα που εξελίσσεται σταδιακά από μια οδυνηρή δεκαετή οικονομική κρίση και η οποία ελπίζει να συνεχίσει να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στην οικονομία της».

«Αλλά αν η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της έχουν στραφεί ιδιαίτερα στο εξωτερικό τους τελευταίους δύο μήνες – και στο Παρίσι σήμερα -θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο για χρήματα και περισσότερο για την αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επειδή αυτό που φοβάται η Αθήνα, είναι μια σύγκρουση με τη γειτονική Τουρκία, που δείχνει να αμφισβητεί ως ένα βαθμό την κυριαρχία της στα μεσογειακά ύδατα».

Ωστόσο, στα χαρτιά, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι σύμμαχοι, και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά με τον Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία δίνει αγώνα επιβίωσης ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος είχε μιλήσει για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ .
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της προσπαθούν να εδραιώσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές τους συμμαχίες σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στη Μεσόγειο.

Ο κύριος λόγος γι’ αυτές τις εντάσεις είναι οι υδρογονάνθρακες – το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο – που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου τα τελευταία χρόνια και ανοίγουν την όρεξη πολλών περιφερειακών παικτών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που επιθυμούν να αποκτήσουν μέρος της λείας.

Επιπλέον, η εξουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αποδυναμώνεται, ιδιαίτερα από τότε που η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, πέρασε στα χέρια της τουρκικής αντιπολίτευσης πριν από έξι μήνες.

«Με εξαίρεση τους Τουρκοκύπριους, η Άγκυρα έχει, σε κάθε περίπτωση, λίγους συμμάχους στην περιοχή. Για να κερδίσει τη νομιμότητα σε ένα μέρος των υδάτων της Μεσογείου, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου στην Τρίπολη. Επομένως, η αμφιλεγόμενη συμφωνία αφορά στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ δύο χωρών που δεν είναι γείτονες».

«Είναι αλήθεια ότι η Αθήνα αντιτάσσεται σε αυτή τη συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας έρχεται σε σύγκρουση με την κυριαρχία της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης», προσθέτει το επίμαχο άρθρο.

Πηγή: protothema.gr