Γερμανικός Τύπος για την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης
Απο newsattica
Spread the love

Θετική υποδοχή επεφύλαξαν σε γενικές γραμμές τα γερμανικά ΜΜΕ στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρώτο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης να επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθώντας μειώσεις φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα την αγορά εργασίας.

Handelsblatt: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πιέζει για χαλάρωση των στόχων λιτότητας»

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση, η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης είναι παραδοσιακά το φόρουμ για την ετήσια ομιλία της οικονομικής πολιτικής του εκάστοτε επικεφαλής της κυβέρνησης. Σχεδόν δύο μήνες μετά τη νίκη των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης το βράδυ του Σαββάτου», γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πιέζει για χαλάρωση των στόχων λιτότητας.

«Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποσχεθεί τον παράδεισο στους Έλληνες – ή μήπως μπορεί;» διερωτάται η γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη είχε το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”… Και πράγματι, υπάρχει κάτι για όλους με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας. Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται εφεξής με 24% αντί για 28%, ρύθμιση που ισχύει για το τρέχον έτος. Αργότερα ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει το φόρο στο 20%. Η κυβέρνηση μειώνει στο μισό -από 10% σε 5%- τον φόρο επί των κερδών από τα μερίσματα. Ελαφρύνσεις υπάρχουν και για το φόρο εισοδημάτων. Εισοδήματα έως 10.000 ετησίως θα φορολογούνται εφεξής με 9% αντί για 22%. (…) Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας του με επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί και μεγαλύτερα επιδόματα για τα παιδιά», λέει το άρθρο σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και τo brain-drain που θα οδηγήσουν στην «αναγέννηση της Ελλάδας».

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «ο Μητσοτάκης έκανε καλή και γρήγορη αρχή ως πρωθυπουργός, φθάνοντας στο Μαξίμου με μια λίστα έτοιμων νομοσχεδίων και μεταρρυθμιστικών σχεδίων (…) Έχει επίσης καταπιαστεί ήδη με μεγάλα projects, που είχαν μπει στο συρτάρι επί χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το λιμάνι του Πειραιά και η αξιοποίηση του Ελληνικού.» Σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν ενέδωσε στον πειρασμό να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την προηγούμενη κυιβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε για “άδεια ταμεία” διαμαρτυρήθηκε, ούτε για “καμμένη γη”». Και καταλήγει με την εντυπωσιακή αλλαγή διάθεσης στην Ελλάδα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις: «Αν γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο εκλογές στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης κι η ΝΔ θα έπαιρναν ποσοστό 42,7% -+3% σε σχέση με τις εκλογές προ διμήνου- ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαρινε 23,5% -8% λιγότερο από ό,τι στις 7 Ιουλίου. Έτσι η ΝΔ έχει αυξήσει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στο δίμηνο που βρίσκεται στην εξουσία το προβάδισμά της από 8,3% σε 19,2%».

ARD: Η κυβέρνηση στην Αθήνα θέλει να μειώσει τους φόρους

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», αναφέρει το πρώτο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD.

Σημειώνει ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις και να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αποδόμηση της γραφειοκρατίας, αλλά και να αποσπάσει τη συναίνεση των πιστωτών για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στο 2% του ΑΕΠ.

Basler Zeitung: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης»

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», αναφέρει η Basler Zeitung κάνοντας τίτλο τη σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

«Με ένα κύμα θαρραλέων μεταρρυθμίσεων θα ισχυροποιήσουμε την αξιοπιστία». Το σχετικό άρθρο δίνει έμφαση στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και σημειώνει: «Η Ελλάδα είχε χάσει το 2010 την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου λόγω του πολύ υψηλού πλεονάσματος του προϋπολογισμού και της παραπαίουσας οικονομίας της. Έκτοτε χρειαζόταν στήριξη με δάνεια δισεκατομμυρίων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ απαίτησαν σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τομέα της διοίκησης του κράτους και της οικονομίας. Το πρόγραμμα βοήθειας έληξε το καλοκαίρι του 2018, αλλά η χώρα παραμένει υπό επιτήρηση για να διασφαλιστεί ότι θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους».

Πηγή: iefimerida.gr