Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει ξένους εκατομμυριούχους: Νέο πλαίσιο για τη φορολόγηση εισοδημάτων εξωτερικού
Απο newsattica
Spread the love

Τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων φορολογικού περιεχομένου, με ευνοϊκό τρόπο, επιταχύνει η Καραγεώργη Σερβίας.

Παρέμβαση για την μεταφορά φορολογικής κατοικίας

Μεταξύ άλλων, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται για την ενεργοποίηση του περιβόητου Non Dom, δηλαδή της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και της φορολόγησης εισοδημάτων αλλοδαπής με κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ κινητές αξίες, ακίνητα ή επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γαλλόφωνης L’echo του Βελγίου, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποπλανήσει ξένους εκατομμυριούχους». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσφέρει ένα ειδικό καθεστώς για μη – κατοίκους (non dom), όπου όποιος επιλέγει να διαμείνει στην Ελλάδα θα φορολογείται ετησίως έως και 100.000 ευρώ στο παγκόσμιο εισόδημά του. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει την Ελλάδα ένα είδος φορολογικού καταφυγίου.

Η Απόφαση για την ενεργοποίηση του πλαισίου αναμένεται σήμερα ή τη Δευτέρα και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ΔΕΝ προβλέπονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εγκαταλείπονται τα σενάρια για μείωση αυτού του κατ’ αποκοπήν φόρου, εφόσον η επένδυση κλιμακωνόταν πάνω από τις 500.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει παρέμβαση το Μάρτιο, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στην Κωδικοποίηση των πάσης φύσης κυρώσεων για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Πρόκειται για την συγκρότηση ειδικών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών, με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το stock των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια, που κατά κάποιες πηγές φτάνουν στις 25.000.

Το βασικό κίνητρο είναι ότι αυτοί οι φορολογούμενοι- κυρίως επιχειρήσεις- δεν θα χρειαστεί να περιμένουν για 2 ή 3 χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους τον… πέλεκυ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι εξετάζονται κι άλλου είδους κίνητρα, έτσι ώστε οι εν λόγω φορολογούμενοι να επιλέξουν την εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης τους, έστω με ένα τίμημα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει, άλλωστε, περί τα 50 εκατ. Ευρώ από αυτήν τη διαδικασία.

Πηγή: iefimerida.gr