Οι επενδυτές “ποντάρουν” πλέον στην Ελληνική Οικονομία
Απο newsattica
Spread the love

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Metron Analysis σε συνεργασία με την Public Affairs & Networks, διεξήγαγε την έρευνα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;» στην οποία συμμετείχαν 35 Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο 2ο ετήσιο φόρουμ invest.gr.

Οκτώ στους δέκα CEOs (83%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να επενδύσει η εταιρεία τους νέα κεφάλαια στην χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως όσοι δηλώνουν «σίγουροι» για αυτό, αγγίζουν πλέον το 60%.

Πάνω από οκτώ στους δέκα (86%) δηλώνουν την αισιοδοξία τους για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στην επόμενη πενταετία. Ακόμη, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι «η εικόνα της Ελλάδας θα βελτιωθεί ως επενδυτικός προορισμός τα αμέσως επόμενα χρόνια» πάνω από τους επτά στους δέκα CEOs.

Σημειώνεται ότι οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα, εκπροσωπούν εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα μας, με τις 9 από τις 10 να έχουν επενδύσει ήδη στο παρελθόν στην Ελλάδα και πάνω από τις μισές να έχουν επενδυτικά πλάνα εντός του 2020.

Συγκριτικά με το 2018, τόσο οι CEOs όσο και οι μητρικές τους εταιρείες, θεωρούν ότι η εικόνα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί, αφού διαφαίνεται το τέλος της μακράς ύφεσης και στον ορίζοντα πνέουν άνεμοι ανάπτυξης.

Οι CEOs εντοπίζουν ως ευκαιρίες σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς, τους οποίους θεωρούν ως ιδιαιτέρως ελκυστικούς, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές και τα ακίνητα, ενώ δευτερευόντως πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν όμως και τα «εμπόδια» στον δρόμο της ανάπτυξης, οι γνωστές ενδογενείς παθογένειες που δρουν ως αρνητικοί παράγοντες για τους επενδυτές.

Οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι οι εξής:

• Το διοικητικό περιβάλλον

• Το φορολογικό πλαίσιο

• Η εντύπωση ύπαρξης διαφθοράς

• Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης

• Η περιορισμένη έρευνα και η καινοτομία.

Μόνο ο παράγοντας του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται σε ικανοποιητικό επίπεδο από την πλειονότητα των στελεχών.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν σταθερά θετικότερη αντίληψη για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό σε σχέση µε την εντύπωση που υπάρχει στις έδρες των επιχειρήσεων τους, κατά δήλωσή τους, μπορούν να λειτουργήσουν και ως “πρεσβευτές” της χώρας µας στο εξωτερικό.

Σε μια ταραγμένη εποχή και περιοχή, η Ελλάδα καλείται να αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο βελτιώνοντας τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς που έπληξε η πολύπλευρη -σχεδόν δεκαετής- κρίση» αναφέρεται στην έρευνα.

Το ενδιαφέρον και η θετική διάθεση από τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, όχι µόνο υπάρχει αλλά και ενισχύεται, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται προ εθνικών εκλογών, αφού παραδοσιακά οι εθνικές εκλογές θεωρούνται παράγοντας αβεβαιότητας.