Η κυβέρνηση ενισχύει τον θεσμό των πρότυπων σχολείων και ιδρύει Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια
Απο newsattica
Spread the love

Μετά την υποβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων από την προηγούμενη κυβέρνηση και δηλώσεις «η αριστεία είναι ρετσινιά», το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης την ενίσχυσή τους – Στο υπουργείο Παιδείας σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων και ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία. Μετά την υποβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων από την προηγούμενη κυβέρνηση και δηλώσεις «η αριστεία είναι ρετσινιά», το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης την ενίσχυση των πρότυπων σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται η δημιουργία δημόσιου πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα για τα παιδιά που ξεχωρίζουν ενώ σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, θα ιδρυθούν Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια

Παρά την υποβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων την τελευταία τετραετία, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα Πρότυπα Σχολεία. Η υποβάθμιση των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ωστόσο η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη. Εφέτος συνολικά 3.073 μαθητές δήλωσαν ότι επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, για μία από τις 448 θέσεις των Πρότυπων Γυμνασίων.

Τα ΠΠΣ θεσμοθετήθηκαν το 2011, αλλά από το 2015, με την απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, τα περίπου 60 ΠΠΣ καταργήθηκαν επί της ουσίας δίνοντας τη θέση τους σε πέντε Πρότυπα Σχολεία για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται εξετάσεις (εκτός του δημοτικού) και 55 Πειραματικά στα οποία η εισαγωγή και στις δύο βαθμίδες γίνεται μόνο με κλήρωση. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς σε νομοσχέδιο έβαλε στα ΠΠΣ το θέμα της μονιμότητας εκπαιδευτικών και έλλειψης αξιολόγησης, αλλοιώνοντας την ουσία των Πρότυπων Σχολείων.

Η ενίσχυση των Πειραματικών περιλαμβάνεται στον φάκελο που έχει ήδη στα χέρια της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τις αναλυτικές οδηγίες με τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που έλαβαν ήδη από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις στρατηγικές επιλογές περιλαμβάνονται για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

– Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο και

– Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.

Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι τα εξής:

– Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου
– Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή
– Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών
– Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο
– Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων
– Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
– Ενίσχυση ειδικής αγωγής
– Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων

Στο υπουργείο Παιδείας σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το υπουργείο Παιδείας θα επισκεφθεί σήμερα στις 11.30 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Παιδεία ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν όλες οι προτεραιότητες για την εκπαίδευση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου Παιδείας αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην παιδεία και στον κεντρικό ρόλο των εκπαιδευτικών.

Η κατάργηση του ασύλου αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενώ σήμερα θα συζητηθούν όλα τα θέματα της εκπαίδευσης.

Πηγή: protothema.gr