ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αίγυπτος διαψεύδουν και τραβούν το αυτί της Τουρκίας – Απομονωμένος ο Ερντογάν
Απο newsattica
Spread the love

Δύσκολο το διπλωματικό σταυροδρόμι στο οποίο μπαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και τα τελευταία απανωτά χαστούκια για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ειδικότερα και μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης – κόλαφο από την Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής. ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτος και Γερμανίας λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να λάβουν τέλος οι προκλητικές ενέργειας από την τουρκική πλευρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γερμανική Βουλή: Παραβίαση του εθιμικού δικαίου στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, στην έκθεση της Γερμανικής Βουλής καταγράφεται σε 18 σελίδες η νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς. Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι νομικοί της γερμανικής βουλής ανεφέρουν πως τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεογειακών χωρών».

Χαστούκι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επιστολή Πομπέο

Την ίδια ώρα επιστολή στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Στην επιστολή, αναφέρει πως «η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».
Σημειώνει δε πως οι δύο χώρες «σφυρηλατούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».
«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προκλητική».

Μπρα ντε φερ Γαλλίας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο η Γαλλία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύσφιξη των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Ελλάδα. Μάλιστα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι, αν μη τι άλλο, ενδεικτική της κατανόησης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Ιταλία διέψευσε την Τουρκία

Και η Ιταλία είχε προχωρήσει σε διάψευση των σεναρίων υπόγειας διαπραγμάτευσης με την Τουρκία με σκοπό την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη .«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα, με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» ανέφερε το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών.
Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας», κατέληγε.