Ισραήλ: Καλεί τους πολίτες του να φύγουν άμεσα από την Τουρκία
Απο newsattica

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε τους συμπατριώτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία, κάνοντας λόγο για σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον πολιτών της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Να φύγετε το συντομότερο δυνατό από την Τουρκία», και ανέφερε ότι οι συμπατριώτες του στην Τουρκία αντιμετωπίζουν «έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» από Ιρανούς πράκτορες.

Η προειδοποίηση αυτή συνιστά αναβάθμιση εκείνης που το Ισραήλ εξέδωσε στις 30 Μαΐου για αποφυγή ταξιδίων στην Κωνσταντινούπολη. Το ισραηλινό υπουργείο επικαλείται σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών του κράτους από Ιρανούς που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους στην τουρκική μεγαλούπολη καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι οι ισραηλινές και οι τουρκικές αρχές απέτρεψαν προσπάθειες απαγωγής Ισραηλινών αξιωματούχων και πολιτών για τις οποίες υπεύθυνο ήταν το Ιράν.

Ο Λάπιντ είπε: «Εάν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό» και πρόσθεσε «εάν έχετε προγραμματίσει μια πτήση για την Κωνσταντινούπολη — ακυρώστε. Οι διακοπές δεν αξίζουν τη ζωή σας», συμβουλεύοντας τους: «Μην πετάξετε καθόλου στην Τουρκία», εκτός και αν τέτοιο ταξίδι είναι «ουσιώδες».

Ο Λαπίντ δήλωσε ότι ορισμένοι Ισραηλινοί που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Τουρκία επέστρεψαν «χωρίς να γνωρίζουν ότι σώθηκαν οι ζωές τους». Επίσης, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ υποστήριξε ότι Ιρανοί πράκτορες είχαν σχεδιάσει να απαγάγουν Ισραηλινούς στην Τουρκία πριν από έναν μήνα. Η συνωμοσία ματαιώθηκε αφού το Ισραήλ ειδοποίησε την Άγκυρα για την απειλή. Η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο ασφαλείας που είπε ότι υπάρχουν πολλοί ιρανικοί «θύλακες» που σχεδιάζουν επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία.