Καιρός: Σήμερα Πέμπτη η κορύφωση του καύσωνα – Και το σαββατοκύριακο… καταιγίδες
Απο newsattica

Πάνω από τους 40 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία σε περιοχές της χώρας – Με ζέστη αλλά και… καταιγίδες θα υποδεχτούμε τον Άύγουστο το σαββατοκύριακο – Οι μέγιστες κι ελάχιστες θερμοκρασίες Πέμπτη και Παρασκευή

«Φούρνο» αναμένεται να θυμήσει σήμερα η χώρα, στην πιο ζεστή ημέρα της τελευταίας εβδόμάδας του Ιουλίου, κάτι για το οποίο μας είχαν προετοιμάσει από την προηγούμενη εβδομάδα οι μετεωρολόγοι. 

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν στα ύψη στη Θεσσαλία, εκεί που ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στα ανατολική τμήματα της χώρας, στην κορύφωση του καύσωνα, που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο. 
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως από το σαββατοκύριακο η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, το κύμα καύσωνα θα ακολουθήσουν καταιγίδες και ξαφνικά μπουρίνια, στο ξεκίνημα του Αυγούστου. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές ενδέχεται να πέσει και χαλάζι.

Το δεδομένο, πάντως, είναι πως η χώρα θα είναι «καμίνι» μέχρι και το Σάββατο, ενώ μια… καλή γεύση από καύσωνα, πήρε την Τετάρτη το σύνολο, σχεδόν, της χώρας, με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στα Αρφαρά Μεσσηνίας όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 40,1 βαθμούς. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /  meteo.gr, ενώ επισημαίνονται επιλεκτικά κάποιες από αυτές.  

tetarti_zesti

Θερμές αέριες μάζες επηρεάζουν τον καιρό της χώρας

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 – Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι δύσκολες ημέρες θα είναι η σημερινή και η αυριανή (30 και 31).

Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες. Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονταν σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα βρεθούν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά έως και το Σάββατο 01/08.

kausonas_kairos_xartis_meteoΣτον πίνακα που ακολουθεί  μπορείτε να δείτε την  άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις τάσεις καιρού για τις πιο θερμές ημέρες, σήμερα Πέμπτη 30 και αύριο Παρασκευή  31 Ιουλίου.

kausonas_kairos_pempti_wxcharts
40άρια από την Πέμπτη – Δείτε τις υψηλές θερμοκρασίες ανά περιοχή
kairos_kausonas_paraskeui

Δείτε στους χάρτες που ακολουθούν, τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες για σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου και αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου

kairos_pempti_kausonas_emy
kausonas_kairos_emy_friday

Πηγή: protothema.gr