Κίνημα Αλλαγής: Προβληματισμός για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και τις συνεργασίες
Απο newsattica
Spread the love

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – Κριτική από στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ 

Μετά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος χθες, στο Κίνημα Αλλαγής συζητούν σήμερα για τη στρατηγική της επόμενης μέρας. Η συζήτηση για τις συνεργασίες είναι κενού περιεχομένου αν δεν αυξήσουμε τα ποσοστά μας και το φάρμακο δε μπορεί να είναι η ενότητα, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ενότητα δεν είναι όταν έξω είναι νύχτα και εμείς λέμε πως είναι μέρα, εξήγησε. Ενότητα είναι η σοβαρή θεσμική λειτουργία, προσέθεσε και έθεσε το ερώτημα «αν υπάρχει».

Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική στον ουσιαστικό διορισμό των οργάνων μετά το συνέδριο και στη διακριτική διαχείριση στελεχών. Μάλιστα, ζήτησε να συγκροτηθεί επιτροπή για τον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας πως η θέση που εκφράστηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν συζητήθηκε σε κανένα κομματικό όργανο. Σε ότι αφορά στο θέμα ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ χωρίς το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, ενώ το Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ όχι. Απέρριψε και το οικονομικό επιχείρημα, λέγοντας ότι το κόμμα σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Για την ανάγκη να επανατοποθετηθεί το Κίνημα Αλλαγής στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ώστε να απαντηθούν τρία ερωτήματα: αν υπάρχει ακόμη ο χώρος, αν η αυτόνομη στρατηγική μπορεί να επιβιώσει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και αν υπάρχει το ικανό σχήμα με το απαραίτητο πολιτικό προσωπικό.

Δε γίνεται να αποκλείουμε τις συνεργασίες όταν θέλουμε αναλογικό εκλογικό σύστημα, απάντησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και έθεσε ένα ερώτημα: γιατί δεν επέστρεψαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ουσιαστική αποπομπή Βενιζέλου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουμε για το πως ακριβώς θα συντονιστεί η πορεία του με το Κίνημα Αλλαγής, απάντησε στη σχετική κριτική ο γραμμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το 2015 το ΠΑΣΟΚ μπήκε στη Βουλή με ποσοστό κοντά σε αυτό του κόμματος Βελόπουλου, υπογράμμισε ο Μανώλης Όθωνας. «Ήταν ένα κόμμα οικονομικά, οργανωτικά και πολιτικά νεκρό ως συνέπεια και μιας αχρείαστης διάσπασης» είπε προκειμένου να επισημάνει το σημείο εκκίνησης της προσπάθειας που ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά. Απαντώντας στην κριτική ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα άλλη στρατηγική από αυτή που έχει συμφωνηθεί.

Έκτακτο συνέδριο θέσεων ζήτησε ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας. Ντρέπομαι για τη θέση μου πήραμε για το άσυλο, είπε ο Σταμάτης Μαλέλης και στάθηκε στην ανάγκη η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος. Και έθεσε το ερώτημα: ποιοι από εσάς θέλετε να είστε κεντρώοι και όχι σοσιαλιστές ριζοσπάστες;

Ο καθαρός αυτόνομος ρόλος και λόγος έχει και ναι και όχι, διευκρίνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας επισημαίνοντας πως το Κίνημα Αλλαγής είναι παράγοντας συναίνεσης. Απαντώντας στην κριτική είπε ότι όλα μπορούν να συζητηθούν, με την προϋπόθεση ότι όλοι θέλουν να είναι μαζί. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Είναι κρίμα και άδικο να συνεχίζεται μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά, είπε χαρακτηριστικά.

Καθαρές πολιτικές λύσεις από την κοινωνική βάση μέσω της διεξαγωγής ανόθευτου συνεδρίου ζήτησε ο Στέφανος Ξεκαλάκης. «Πεποίθησή μου είναι ότι η αμφισβήτηση δεν εκφράζεται μόνο από κάποια λίγα στελέχη, όπως τεχνηέντως θέλει να περάσει τοεπικοινωνιακό επιτελείο τηςΧαριλάου Τρικούπη. Αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής και κομματικής μας βάσης» επισήμανε.

Κριτική από στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ…

Ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε πως ήταν λάθος η στρατηγική της ψήφου ανοχής, καθώς «έδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στη ΝΔ και ύψωσε εμπόδιο σε όσους θα επέστρεφαν από τον ΣΥΡΙΖΑ». «Έχουμε μερικές διακηρύξεις δεν έχουμε πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα» προσέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και στάθηκε στην ανάγκη η πολιτική να έχει απόσταση από τα συμφέροντα.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα καρπωθούμε τη φθορά της ΝΔ, οι πολίτες θα φεύγουν από τη ΝΔ και θα πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ» προέβλεψε ο Δημήτρης Ρέππας θέτοντας ζήτημα ταυτότητας του Κινήματος Αλλαγής. «Ούτε ΚΚΕ του κέντρου, αλλά ούτε και ΑΝΕΛ του κέντρου για να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Το 8,1 είναι κάτω από τις προσδοκίες μας και είναι πια πολύ δύσκολο να διεκδικήσουμε τον πρώτο ρόλο στην Κεντροαριστερά, σημείωσε ο Φίλιππος Πετσάλνικος και αναρωτήθηκε «τι είναι το… ΚΙΝΑΛ», προκαλώντας την αντίδραση στελεχών που του ζήτησαν να μιλά για Κίνημα Αλλαγής. Συνολικά οι τόνοι της ομιλίας του πρώην προέδρου της Βουλής ήταν απαξιωτικοί για τη διαδικασία. Όταν του ζητήθηκε να συντομεύσει απάντησε πως δεν είναι στόχος να τελειώσουμε για να πάμε στην ταβέρνα για παϊδάκια! Τέλος, είπε πως το brand Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ αδύνατο και θυμίζει απορρυπαντικό ή ανεμιστήρα.

Θα καταγραφεί στην ιστορία πως η Φώφη Γεννηματά δημιούργησε μία προσδοκία και τελικά έμεινε με ένα…σκιάχτρο στα χέρια, ανέφερε στη δική της παρέμβαση η Αφροδίτη Παπαθανάση, μιλώντας για αποκλεισμούς και κλειστή ηγετική ομάδα. Κριτική άσκησε και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξει την αντικατάσταση της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με νόμο αναδρομικής ισχύος.

«Σε κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως ο εκλογικός νόμος, πρέπει να αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή» επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Αν βάζουμε ερωτήματα χωρίς απαντήσεις δεν προχωρά η συζήτηση, σχολίασε προηγούμενες τοποθετήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Όταν υπάρχει απόφαση πρέπει να λέμε όλοι ναι ή όλοι όχι ακολουθώντας την πλειοψηφία, έτσι δίνουμε αξία στην έννοια στέλεχος» συνέχισε στο σκεπτικό του.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν με τη δευτερολογία του Μανώλη Χριστοδουλάκης. Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε και αυτός με τη σειρά του πως δεν υπήρξε εναλλακτική στρατηγική, παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες. Τέλος διαβεβαίωσε όσους έθεσαν ζήτημα πως και για τον εκλογικό νόμο αλλά και για κάθε άλλο σημαντικό θέμα θα υπάρχει συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή.

Πηγή: protothema.gr