Κορωνοϊός: «Η μάχη είναι μαραθώνιος» – Όλη η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον ΘΕΜΑ 104,6
Απο newsattica
Spread the love

Ο Κωστής Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6 για τον κορωνοϊό: «Η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες» – Για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο είπε: Αδειοδοτήσεις  από 6 ή 8 χρόνια σε 150 μέρες – «Ήμασταν έως τώρα το ”ανέκδοτο” της ΕΕ ως προς τη διαδικασία»

«Η Ελλάδα κατ’ αντιστοιχία με τον υπόλοιπο κόσμο και όλη την Ευρώπη “θα έχει δυσκολίες”». 

Ο  υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Xατζηδάκης μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6  αναφορικά με την μετάβαση στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο λόγω της ναυτιλίας που έχει πληγεί και λόγω του τουρισμού που έχει πληγεί ακόμη περισσότερο».

Παρότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία», όπως είπε, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις αυτές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν δεν είχαν ληφθεί τα μέχρι τώρα μέτρα προστασίας.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την περαιτέρω ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, έκανε λόγο για επιπολαιότητα και εξήγησε πώς «αν τα δίναμε όλα τώρα, είναι σαν ένας μαραθωνοδρόμος να τρέχει κατοστάρι».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε διεξοδικά στο προς συζήτηση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

«Οι αδειοδοτήσεις πάνε από από 6 ή 8 χρόνια σε 150 μέρες», είπε, ενώ επισήμανε ότι «μέχρι τώρα η δημόσια διοίκηση τρέναρε τις απαντήσεις και μένανε τα ντοσιέ στα γραφεία», με την Ελλάδα να αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο ακολουθεί την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της αδειοδότησης, σχολίασε πως «δεν μπορούμε να είμαστε ένα ευρωπαϊκό ανέκδοτο ως προς τη διαδικασία», υποστήριξε ο υπουργός.

Απαντώντας σχετικά με στρεβλώσεις του παρελθόντος, «το περιβάλλον είναι τελικά ο πλούτος της χώρας. Για αυτό το λόγο έχουμε τουρισμό», περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης και με κριτική διάθεση είπε ότι «αυτό που δεν λένε ορισμένοι είναι ότι στη μισή Ελλάδα έχουμε 170.000 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες». Αναφορικά με τις αντιρρήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ζώνες Natura, δήλωσε: «Προσπαθούν να μας δείξουν ότι είμαστε περίπου βάρβαροι. Προσαρμοζόμαστε απόλυτα ενώ σήμερα δεν είμαστε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», επικαλούμενος κοινοτικές οδηγίες που επιτρέπουν υπό όρους και εξορύξεις στις ζώνες Natura.

«Η ΕΕ επιτρέπει υπό όρους και προϋποθέσεις και εξορύξεις στη ζώνη Natura. Ας βγούνε τώρα και να πούνε ότι είμαι ανακριβής», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τρέχουσα κατάσταση, κατά την οποία «σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχου δραστηριότητες φίγδην μίγδην ανάλογα με το ποιος έχει μέσον ή δεν έχει. Σε όλες τις περιοχές της Natura υπάρχει δραστηριότητες αδιαφανώς».

https://soundcloud.com/info-info-267039242/20200430a

Στα επόμενα στάδια, θα εκπονηθούν 11-12 περιβαλλοντικές μελέτες, επιχειρησιακό σχέδιο, όπως και έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με Προεδρικό Διάταγμα, γνωστοποίησε ο υπουργός. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, προσδιορίζοντας στα 500 εκατομμύρια ευρώ σήμερα το πρόγραμμα για τη δυτική Μακεδονία.

Στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, «κινδυνεύουμε να μας πνίξουν τα σκουπίδια στην Αττική αν δεν κινηθούμε», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ για την Αττική το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται την πρόταση της Περιφέρειας Αττικής από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκαν για το ίδιο θέμα απαλλατριώσεις σε Θεσσαλονίκη, Λέρο, Ύδρα και Τήνο, με κυβερνητικό στόχο φέτος να δημοπρατηθούν 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Στις διατάξεις, άλλωστε, του προς συζήτηση νομοσχεδίου, προβλέπονται ακόμη ενιαίο τέλος για την πλαστική σακούλα, φρένο στις οικοδομικές άδειες αν δεν υπάρχει πρόβλεψη απομάκρυνσης για τα οικοδομικά υλικά.

Πηγή: protothema.gr