Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή Κένταυρος
Απο newsattica

O καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις των ειδικών για την εμφάνιση της παραλλαγής Κένταυρος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός και είπε ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του «Κενταύρου», συμπληρώνοντας ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της».

Για τις μεταλλάξεις της Όμικρον που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο πυρετός και η εξάντληση που συνήθως προκαλούν είναι δείγματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως να οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία και πρόσθεσε ότι: «Άρα υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε ισχυρότερη ανοσία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή από ό,τι από προηγούμενες 01 – 02».

Συμβούλευσε τους ασθενείς να καταναλώνουν μπόλικα υγρά, να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με αντιπυρετικά και να κάνουν υπομονή μία-δύο ημέρες, καθώς συνήθως μετά τα συμπτώματα υποχωρούν και τόνισε ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τα σοβαρά περιστατικά. Στα νοσοκομεία της χώρας παρατηρείται αυξημένη ροή, αλλά οι ασθενείς δεν έχουν προβλήματα οξυγόνου και μετά από λίγες ημέρες παίρνουν εξιτήριο. «Δημιουργεί μια πίεση στα νοσοκομεία, αλλά διαφορετική πίεση, που είναι διαχειρίσιμη».