ΟΙΚΟΝΟΜIΑ

Κτηματολόγιο: Πλησιάζει η ώρα της Αθήνας – Πόσο κοστίζουν τα λάθη

Spread the love

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση

Από τις 15 Φεβρουαρίου και για δύο μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους προκειμένου να διατυπωθούν τυχόν αντιρρήσεις.

Η περίπτωση της Αθήνας αφορά σε 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα που έχουν 726 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον Δήμο Αθηναίων τα οποία και δήλωσαν το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Η διαφορά με την προανάρτηση που έληξε στις 23/8/2019 είναι ότι από τις 15/2 και μετά οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές θα γίνονται από τις αρμόδιες επιτροπές και κατά συνέπεια θα αυξάνονται οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.

Κατά τη φάση της προανάρτησης το 65% του συνόλου των αιτήσεων υποβλήθηκε ηλεκτρονικά ενώ σχετικά με τις διορθώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό (34,75%) αφορά αλλαγές στα στοιχεία των δικαιούχων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν με προσωπικά email ή ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πινακες και διαγράμματα στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί από κάθε ιδιοκτήτη.

Πάντως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία που τον αφορούν και μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου στη διεύθυνση ktimatologio.gr.

Στις 18/12 λήγουν οι παρατάσεις για τη συλλογή δηλώσεων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη ενώ 2/1 λήγουν οι προθεσμίες σε Λέσβο και Λήμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», υπάρχει η σκέψη από το Κτηματολόγιο να δοθεί δίμηνη παράταση επειδή η διαδικασία για τη συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε αργότερα.

Τα πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ξέρουν ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν δηλώσουν έγκαιρα την ακίνητή τους περιουσία στο Κτηματολόγιο. Από τη νέα χρονιά τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.Από τις 15 Φεβρουαρίου και για δύο μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους προκειμένου να διατυπωθούν τυχόν αντιρρήσεις.

Πηγή: protothema.gr

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Απετράπησαν κλοπές σε οικία και εταιρεία σε Βούλα και Μαρκόπουλο

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής με σκοπό την πρόληψη και…

12 ώρες πριν

Λέρος: Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται τρία σημαντικά βυζαντινά μνημεία

Στην αποκατάσταση και ανάδειξη τριών σημαντικών βυζαντινών μνημείων στη Λέρο, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού στη βάση…

12 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Σε πιο χαμηλούς τόνους οι θέσεις της Τουρκίας αλλά δεν έχουν αλλάξει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στον διευθυντή της…

12 ώρες πριν

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα μέτρα ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός-Άστον Βίλα

Ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα UEFA Europa Conference League, που θα διεξαχθεί σήμερα 9 Μαΐου 2024…

4 ημέρες πριν

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, στη Σάμο

Τη μελέτη πυρασφάλειας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου στη Σάμο, ενταγμένο, από το 1992,…

4 ημέρες πριν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλο στοίχημα ο ριζικός εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το μεσημέρι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

4 ημέρες πριν