Κυρ. Μητσοτάκης: Στα Πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία
Απο newsattica

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα», είπε και πρόσθεσε: «Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης».

«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η πρόοδος απαιτεί ασφάλεια και κανόνες»

«Πρέπει να δούμε την αλήθεια. Οι σχολές να συναντηθούν με τον αληθινό τους προορισμό. Τα παιδιά να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν και οι καθημερινές συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Η πρόοδος απαιτεί ασφάλεια και κανόνες, στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία, που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν τη ζωή των πολλών».

Συνέχισε λέγοντας ότι σκοπός είναι «να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους», δηλαδή «με ελεύθερους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν» κι όχι «νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας». Πρόσθεσε δε ότι «απέναντι βρίσκεται η λογική της ακινησίας», που θέλει να Πανεπιστήμια «λάφυρο οπισθοδρομικών συντεχνιών».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει», ενώ αναφερθείς στους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» τόνισε: «Όποιος εισάγεται στο Πανεπιστήμιο, πρέπει κάποια στιγμή και να το τελειώνει, διαφορετικά χάνει το νόημα του».

Αστυνομία στα ΑΕΙ

Αναφερόμενος στο νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ που θα φυλάει τα Πανεπιστήμια, είπε ότι αυτό θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή, που θα συσταθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι γίνεται πράξη και ένα αυτονόητο αίτημα, «η ελεγχόμενη είσοδος στα Ανώτατα Ιδρύματα», προσθέτοντας ότι πρέπει «να πάψουν οι αίθουσες των Ιδρυμάτων να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών». Δήλωσε δε εμφατικά ότι «κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στο χώρο της προόδου».

«Παντού στον κόσμο η είσοδος είναι ελεγχόμενη», είπε και πρόσθεσε: «Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας Πανεπιστημίων».

Και συνέχισε: «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία. Η δροσερή πνοή της δημοκρατίας που αφήνει έξω ο καπνός από τις μολότοφ».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η αταξία είναι ταξική», είπε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί «καθήλωση της Παιδείας». «Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί όσα δεν αξίζει συντηρηθούν, ενώ προοδευτικός όποιος θέλει να τα αλλάξει», υπογράμμισε.

Αφήνοντας αιχμές στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι «το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος επί των δικών σας ημερών», για να τονίσει κατόπιν ότι «ακόμα και σήμερα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται τον Κουφοντίνα, έναν αμετανόητο δολοφόνο».

Συνέχισε με αιχμηρά σχόλια εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «οργανώνετε κορωνο-συλλαλητήρια» και υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν του «εκχώρησε το δικαίωμα της ζωής των άλλων».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «ρητή προεκλογική μας δέσμευση», επισημαίνοντας ότι «η Βουλή λειτουργεί, η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα».