Μαργαρίτης Σχοινάς για μεταναστευτικό: Η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια αλλά και με χορήγηση ασύλου
Απο newsattica

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής  περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο

Τους βασικούς πυλώνες του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο που θα παρουσιαστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Δουβλίνο περιέγραψε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στα μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης – αυστηρή φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων με Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα στελεχωθεί εως το 2027 με 10.000 μόνιμο προσωπικό – πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι απαιτείται και ο σχεδιασμός plan b για την αντιμετώπιση νέων μεταναστευτικών κρίσεων ανάλογων με εκείνη του 2015. Επισήμανε δε το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, Ιράκ και η Λιβύη.

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχθηκε πως αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια ακραίας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολιστικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και άρσης των αδικιών που υφίστανται οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα.


“Κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό αλλά μένουν πολλά να γίνουν. Πετύχαμε την εκταμίσευση πολλών κονδυλίων. Διασώσαμε 700 χιλ ζωές στην μεσόγειο. Δημιουργήσαμε δομές στην ΕΕ για όσους μπορούν να πάρουν άσυλο και όσους όχι και υπηρεσία επιτήρησης συνόρων. Σε κάποιους τομείς αποτύχαμε, κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης προς χώρες που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αποτελεί αποτυχία η μη αναθεώρηση της πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο του Δουβλίνο. Είναι εντελώς ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Συνέπεια αυτής της ασυμμετρίας είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Αυτή η αδικία ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Η Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες για την διαφύλαξη του κύρους όλης της Ευρώπης” είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση ενώ άσκησε εμμέσως κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ΕΕ απαιτούν υπεύθυνη φύλαξη συνόρων για να δείξουν αλληλεγγύη.


“Οι νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης των τελευταίων μηνών κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει η ΕΕ να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια αλλά να πάμε ένα βήμα παρακάτω να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο. Ενα πειστικό σύστημα μεταναστευτικής πολιτικής που θα αφήσει πίσω το μοντέλο των κρίσεων με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα” είπε για να περιγράψει τους τρεις κεντρικούς τομείς του νέου συμφώνου που ετοιμάζει η ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: “είναι νωρίς να μιλήσουμε για το ακριβές περιεχόμενο του Συμφώνου, όμως μπορώ να μιλήσω για τις τρεις πτυχές του:

1. Αυτή τη φορά χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Στην διαχείριση μεταναστευτικής πολιτικής όλα συνδέονται με όλα. Δεν υπάρχει μια πλευρά που απο μόνη της μπορεί να δώσει λύση στις υπόλοιπες. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση. Να ξεκινήσουμε απο τις χώρες προέλευσης και διακίνησης. Εκεί που οι σημαντικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν έχουν πετύχει να κρατήσουν τους νέους να βρουν δουλειές και βάζουν τις ζωές τους στους λαθρεμπόρους. Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε έξω απο τα σύνορά μας

2. να διασφαλίσουμε κοινή ισχυρή διαχείριση εξωτερικών συνόρων. Χωρίς κοινή διαχείρισης δεν θα δουλέψει το σύστημα αλληλεγγύης. Για να πείσουμε τα κράτη μέλη για αλληλεγγύη πρέπει να τους πείσουμε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε λίγους μήνες οι νέα Frontex που θα είναι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με ίδια μέσα και οπλισμό και μόνιμο προσωπικό που θα φτάσει 10 χιλ μέχρι 2027 αρχής γενομένης απο επόμενη χρονιά θα μπορεί να φυλά σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτοί οι νέοι συνοριοφύλακες και ακροφύλακες δεν πρέπει να εκπαιδεύονται και καταρτίζονται σε κάποια ανώνυμα στρατόπεδα της κεντρικής Ευρώπης αλλά στις συνοριακές περιοχές της ένωσης. Να δουν οι τοπικές κοινωνίες ότι η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή είναι κοντά τους.

3.Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Για να πετύχουμε στην υπευθυνότητα χρειαζόμαστε στην ΕΕ να έχουμε ένα μεγάλο πειστικό πρόγραμμα επιστροφών. Οσοι τίθενται υπο προστασία της ΕΕ να έχουν την βεβαιότητα ότι θα είμαστε στο ύψος των ευθυνών μας. Όσοι όμως δεν έχουν ή δεν τυγχάνουν νομικής προστασίας ασύλου σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες θα πρέπει να επιστρέφονται. Οι επιστροφές είναι μια ακόμα αποτυχία της Ευρώπης καθώς το ποσοστό μειώνεται. Δεν βρήκαμε τρόπο να χτίσουμε το πλαίσιο επιστροφών και τώρα ήρθε η ώρα να είναι μέρος του Συμφώνου”.

Παράλληλα τόνισε ότι “πρέπει παράλληλα με το σύμφωνο να δουλεύει και το σχέδιο πυρόσβεσης. Πρέπει η Ευρώπη να μην ξεχνά ότι λόγω των γεγονότων σε Ιράν, Ιρακ ίσως και Λιβύη πρέπει να έχουμε και ένα πλάνο Β, σχέδιο κρίσης που αν τα πράγματα πάνε στραβά και ξανακυλήσουμε στο 2015 να ενεργοποιείται το σχέδιο για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα”.

Επίσης, ο κ Σχοινάς ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και ως προς το σύμφωνο με την Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι “στο ζήτημα διαχείρισης του μεταναστευτικού πρέπει να ομολογήσουμε ότι η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας παρήγαγε απτά αποτελέσματα με την γείτονα χώρα να φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων”.

Πηγή: protothema.gr