Με ελληνοτουρκικά και… νέο αφήγημα η προεκλογική συγκέντρωση Τσίπρα
Απο newsattica
Spread the love

Ο πρωθυπουργός φοβάται τη μεταφορά της βαριάς δυσαρέσκειας της ευρωκάλπης στις εθνικές εκλογές

Το μέγα άγχος που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου για τις επικείμενες εκλογές, δηλαδή να μεταφερθεί η βαριά δυσαρέσκεια της ευρωκάλπης στις εθνικές εκλογές, και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο Θησείο, ο οποίος στην ομιλία του προσπάθησε να απομονώσει το βαρύ αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου από αυτό της 7ης Ιουλίου, χαράζοντας μία διαχωριστική γραμμή. Ευρωεκλογές: πρώτη προτίμηση για τους εκπροσώπους στην ευρωβουλή, και εθνικές εκλογές: επιλογή για το δικό μας αύριο. 

Παράλληλα, συνεπής στο στόχο να συσπειρώσει και να προσελκύσει τους αναποφάσιστους προέταξε την ανασφάλεια για το μέλλον των εργαζομένων, καθώς και για την οικονομική πορεία της χώρας, ενώ επέμεινε και στα θέματα εθνικής ασφάλειας – όπου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν την κριτική στο ΚΥΣΕΑ και να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή. Σε κλίμα κινδυνολογίας αποδόμησε το πρόγραμμα της ΝΔ, όπου επισήμανε ότι πρόκειται για «πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ», ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα της ΝΔ, κατά τον ίδιον, θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή συντάξεων, επιδομάτων κλπ. 

Την ίδια ώρα, παραμένει η εμμονή της Κουμουνδούρου για τηλεμαχία μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη, καθότι την Δευτέρα, 1η Ιουλίου προσδιορίσθηκε το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών. Θα μετέχουν οι κύριοι Τσίπρας, Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Λεβέντης και η κυρία Γεννηματά. Η κ. Εφη Αχτσιόγλου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά στην άρνηση της ΝΔ για το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο, με ένα επιχείρημα που είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η κ.Αχτσιόγλου μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, αναρωτήθηκε «τι φοβάται η ΝΔ και αρνήθηκε κατηγορηματικά ντιμπέιτ ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη. Η ΝΔ, αντί απάντησης, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο κ.Τσίπρας έλεγε ότι: «Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας». 

Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει, η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τρεις πρώτες θέσεις (που είναι εκλόγιμες σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών) φαίνεται να “κλειδώνουν” τα ονόματα του Βασίλη Βασιλικού, της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη. 

“Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη”

Ξεχνώντας το σύνθημα περί “πολλών” και “λίγων” ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση και ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές. “Γνωρίζουμε ότι τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Όχι η αποτύπωση της πρώτης προτίμησης για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Ούτε εύλογη επιθυμία έκφραση της δυσαρέσκειας. Αλλά τώρα το ερώτημα αφορά την ίδια μας τη ζωή. Τώρα η επιλογή, η απόφαση μας αφορά τη ζωή μας, το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

Στο παραπάνω απόσπασμα αποτειπώνεται η αγωνία, αλλά και η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι, στέλνοντας εν ολίγοις το μήνυμα: άλλο οι Ευρωεκλογές και άλλο εθνικές εκλογές. “Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, 

Τα διλήμματα των εθνικών εκλογών και αναβίωση του αντιπάλου των εποχών 2014

Ταυτόχρονα, έθεσε τα διλήμματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και υπογράμμισε: “Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν από αύριο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού”. “Το διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά απλά το ποιος θα κυβερνήσει. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μείνει στα χαρτιά το σχέδιό τους, το σχέδιο της επιστροφής στις μαύρες μέρες των μνημονίων”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως αποδεικνύει και το παραπάνω απόσπασμα, αυτή τη φορά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν έβαλε στο στόχαστρο μόνο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως συνηθίζει, αλλά μνημόνευσε πολλάκις τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τσίπρας, προσπάθησε να εμπνεύσει το κοινό του, ανακαλώντας τον αντίπαλο του 2014,μία εποχή που κ. Τσίπρας κατέβαινε με τον “αέρα” του επόμενου πρωθυπουργού και μία ρητορική κατά των Μνημονίων. Σε μία προσπάθεια να ανακαλέσει και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων των “ένδοξων εποχών” του, έφερε τη διακυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο προσκήνιο και επιχείρησε να αποδομήσει το πρόγραμμα της ΝΔ του 2019. 

“Μας λένε, ερχόμαστε να δικαιώσουμε τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Τόμσεν της τρόικας και του ΔΝΤ, όλους όσοι με τον αγώνα μας και την δική σας στήριξη στείλαμε στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια. Ε, λοιπόν, στο κρίσιμο ερώτημα, το ερώτημα που απασχολεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, ανεξάρτητα του τι ψήφισε, αν αυτό θα το αφήσουμε να συμβεί. Αν θα τους αφήσουμε να γυρίσουν και να δικαιώσουν Σαμαρά, Βενιζέλο, Τρόικα και ΔΝΤ. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι όχι. Δεν θα τους αφήσουμε. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη” , αναφέρει ο κ Τσίπρας και σημειώνει σε άλλο σημείο της ομιλία του “ στη φορολογία, μας λένε για λιγότερους φόρους. Αλλά δεν λένε πώς, πότε και ποιούς θα αφορά. Είναι ξεκάθαροι μόνο σε ότι αφορά τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου. Γιατί έτσι, λένε, τάχα, θα έρθουν επενδύσεις 100 δις στην Ελλάδα και θα έχουμε ανάπτυξη 4%. Ξέρετε ποιος ήταν ο τελευταίος που τα είπε αυτά; Ο τελευταίος που τα είπε αυτά ήταν ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός ο οποίος μίλησε το 2014, για 150 δις στην πενταετία και ανάπτυξη 4%. Και όσο είδατε εσείς επένδυση ή ανάπτυξη επί Σαμαρά, τόσο είδαμε κι εμείς. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν τις λέξεις. Το ίδιο πρόγραμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, βγάλανε από τα συρτάρια, το τύπωσαν σε ιλουστρασιόν χαρτί για να μας το σερβίρουν τώρα ως νέο και καινοτόμο. Απλά τώρα αυτά τα όμορφα λόγια δε μας τα λέει ο κος Σαμαράς αλλά ο κος Μητσοτάκης”, αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας. 

Μάλιστα, μεταφέρει και ένα ερώτημα προς τον λαό που θα ψηφίσει στις 7 Ιουλίου: Πείτε μου εσείς, τεσσεράμισι χρόνια τώρα, από το 2015 το Γενάρη, ακούσατε ποτέ κάποιον από αυτούς να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του; Ένα ερώτημα, μάλλον άστοχο, δεδομένου, πως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε κυβέρνηση με άλλο διακύβευμα και τελικά έπραξε διαφορετικά από το πρόγραμμα του, με ένα νέο Μνημόνιο. “Ακούσατε κανέναν από αυτούς να απολογηθεί γιατί άφησαν το ’10 τη χώρα με 24 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα; Ακούσατε κανέναν να απολογηθεί γιατί στην καταστροφική πενταετία χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου; Αυξήθηκε η ανεργία στο 28% και στο 60% για τους νέους; Όχι απλά δεν ζήτησαν ένα συγγνώμη για όσα έκαναν, αλλά σήμερα έρχονται και από πάνω και μιλούν ανοιχτά και μας λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν αυτό που με την ψήφο τους σταμάτησε ο ελληνικός λαός το Γενάρη του ‘15”, αναφέρει στη συνέχεια.

Τσίπρας: Εγκαλεί την ΝΔ για τη στάση της στα εθνικά θέματα – Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπεριφέρεται με «ανεύθυνο και κοντόφθαλμο» τρόπο στην εξωτερική πολιτική

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Ν.Δ όχι μόνο για το οικονομικό της πρόγραμμα, αλλά και για τη στάση της στα εθνικά, την οποία εγκαλεί “αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, που φέρνει σημαντικές επιτυχίες και απόλυτη στήριξη της Ευρώπης και του διεθνούς παράγοντα στις εθνικές μας θέσεις,τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα”. 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή και σημείωσε: “Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να κάνει τριήμερα και να πηγαίνει διακοπές. Και ακόμα χειρότερα, αντί να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τη δύναμη των συμμαχιών και των ερεισμάτων μας στην Ευρώπη και το κόσμο, αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, που φέρνει σημαντικές επιτυχίες και απόλυτη στήριξη της Ευρώπης και του διεθνούς παράγοντα στις εθνικές μας θέσεις, τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα. Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Και τους καλούμε, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή. Γιατί οι Έλληνες είναι ασφαλείς και θα είναι ακόμη περισσότερο. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρή και θα είναι ακόμη περισσότερο, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν έμπρακτα ενότητα και αποφασιστικότητα στη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”.

Μας σερβίρουν ως νέο και καινοτόμο το ίδιο πρόγραμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Ν.Δ για το θέμα της ασφάλειας και υπογράμμισε: “Οι αντίπαλοι μας παπαγαλίζουν τη λέξη ασφάλεια, τη κλείνουν σε όλους τους τόνους, αλλά ταυτόχρονα επιμένουν σε θέσεις και σχέδια που το μόνο που κάνουν είναι να μας γυρνούν στην ανασφάλεια. Αυτή που ζήσαμε όταν μέχρι το 2015 κυβερνούσαν το τόπο. Στην εργασία, δεν προκαλούν απλά ανασφάλεια στον εργαζόμενο κόσμο, αλλά ανατριχίλα. Στον ιδιωτικό τομέα, μιλούν για ξεπερασμένο 8ωρο, για 7ήμερη εργασία. Στο δημόσιο, μιλούν ανοιχτά για επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Δηλαδή ένας νέος γιατρός να έρχεται για πέντε που φεύγουν. Ή μία δασκάλα για πέντε που αποχωρούν. Τόσο απλά. Στη φορολογία, λένε για λιγότερους φόρους. Αλλά δε λένε πως, πότε και ποιους θα αφορά. Είναι ξεκάθαροι μόνο όσον αφορά τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου”.

Αυτά που λέει σήμερα η Ν.Δ τα έλεγε στα τέλη του 2014 και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Οσο είδατε εσείς επένδυση επί Σαμαρά τόσο είδαμε κι εμείς. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν τις λέξεις. Το ίδιο πρόγραμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, βγάλανε από τα συρτάρια, το τύπωσαν σε ιλουστρασιόν χαρτί για να μας το σερβίρουν ως νέο και καινοτόμο. Απλά τώρα δε μας τα λέει ο κ. Σαμαράς αλλά ο κ. Μητσοτάκης”.

Στο κοινωνικό κράτος το πρόγραμμα της Ν.Δ. προκαλεί τρόμο, είπε ο πρωθυπουργός.

“Το λένε καθαρά: Περικοπή δαπανών. Δήθεν λένε από τις σπατάλες. Εμείς όμως συμμαζέψαμε τα οικονομικά του κράτους, κόψαμε τη σπατάλη και γι’ αυτό πετύχαμε πλεονάσματα. Από που θα κόψουν λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή: Από τις συντάξεις. Από επιδόματα. Από τα νοσοκομεία. Από την πρόνοια. Νομίζω ότι όποιος δεν προσγειώθηκε στην Ελλάδα το 2015, ξέρει επακριβώς την απάντηση”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι συμπεριφέρεται με “ανεύθυνο και κοντόφθαλμο” τρόπο στην εξωτερική πολιτική.

“Τη μία στο όνομα της κομματικής τους ενότητας ή της ψηφοθηρίας, δε διστάζουν να σταθούν πλάι αν όχι να εκθρέψουν το ρεύμα του εθνολαικισμού και μιλούν για προδότες και προδοσίες στο Μακεδονικό, εκεί που θα έπρεπε όλοι οι έλληνες να είναι ενωμένοι. Την άλλη μας λένε ότι το μόνο που θα κάνουν αν εκλεγούν είναι να φροντίσουν να τηρείται η κατά τα άλλα προδοτική για αυτούς συμφωνία. Μα αν όντως είναι προδοτική γιατί τόσο πολύ τους ενδιαφέρει να τηρείται ;” είπε και πρόσθεσε:

“Ακόμη και απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Τη μια μας κατηγορούν που κρατήσαμε ανοιχτό το δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με τη Τουρκική ηγεσία. Την άλλη όμως μας λένε στελέχη τους, ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο παρά τον Έλληνα Πρωθυπουργό”..

Πηγή: protothema.gr