Μετάλλαξη κορωνοϊού: 26 κρούσματα και μηχανισμός επιτήρησης
Απο newsattica
Spread the love

Στην αποκάλυψη ότι 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί, προχώρησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχειά».

Μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3, ρωτήθηκε για τις υφασμάτινες μάσκες, με αφορμή και την εξέλιξη στη Γαλλία -όπου η κυβέρνηση συνιστά χειρουργικές μάσκες- και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία οδηγία για απόσυρσή τους» και οι πολίτες μπορούν να τις χρησιμοποιούν.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε σύσκεψη για το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης των μεταλλάξεων».

Αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου, έτσι ώστε -όπως είπε- να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση, γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και για αυτά. Τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Ση σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στο μικροσκόπιο τα μεταλλαγμένα στελέχη

Σημειώνεται ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τον τελευταίο μήνα, υπό τον φόβο ενδεχόμενων επιπτώσεών τους στη μάχη κατά της COVID-19 μέσω του εμβολιασμού.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ανησυχία προκαλεί κυρίως το βραζιλιάνικο μεταλλαγμένο στέλεχος, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να έχει δώσει εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό ώστε να ξεπερνά την ανοσιακή απόκριση όσων έχουν ήδη νοσήσει.

Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που βρίσκονται έντονα στο «ραντάρ» της επιστημονικής κοινότητας: το βρετανικό (B.1.1.7), το νοτιοαφρικανικό (501Y.V2) και το βραζιλιάνικο (P.1). Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι μία μετάλλαξη στη θέση 501 του γονιδίου της Spike, η γνωστή ως Ν501Υ, που πρόσφατα στην επιστημονική κοινότητα την ονομάζουν Nelly. Η Nelly εργαστηριακά δείχνει κάποια στοιχεία ότι πιθανόν να διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα-στόχους, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα.

Στη χώρα μας έχει εντοπιστεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο πιθανολογείται ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Μεταξύ των περιστατικών που έχουν εντοπιστεί είναι τουλάχιστον δύο τα οποία δεν συνδέονται με ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το παρακολουθούμε. Δεν το υποτιμάμε. Αλλά δεν είναι κάτι που εμένα προσωπικά θα με ανησυχούσε ιδιαίτερα», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.