Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιό της – Ποιες οι επόμενες κινήσεις
Απο newsattica

Ως ένα πρόβλημα μεγάλης εθνικής σημασίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό. Έτσι, προχωρά με αμείωτο ρυθμό στην επιλογή της για την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε συνδυασμό με τη δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.


Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως επιβάλλεται να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα η διαδικασία καθώς δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος οι ακριτικές, νησιωτικές κοινωνίες.
Την ίδια ώρα αρμόδιες πηγές συμπλήρωναν σχετικά με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη υπερφόρτωση ορισμένων περιοχών, πως η κυβερνητική πολιτική κινείται σε κάποιους βασικούς άξονες που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των κέντρων και την ασφάλεια των κατοίκων.
Με βάση, λοιπόν, αυτούς τους άξονες έχει τεθεί συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των ανθρώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή -οι οποίοι θα είναι κυρίως οικογένειες προσφύγων- που δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Παράλληλα, ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

«Θέμα αλληλεγγύης»


Οι ίδιες ανώτατες πηγές συμπλήρωναν πως όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να επωμισθούν ένα μικρό μερίδιο αυτού του βάρους και να στηρίξουν τους ακρίτες των νησιών καθώς πρόκειται περί θέματος αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος ενός διεθνούς προβλήματος τέτοιας έκτασης. Κάτι που όπως συμπλήρωναν, είπε ο Πρωθυπουργός από τις πρώτες επισκέψεις του σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη.

«Νέο Δουβλίνο»


Ταυτόχονα έσπευδαν να συμπληρώσουν πως στόχος είναι να πάμε για έναν νέο μηχανισμό, που θα διαμορφωθεί είτε κατά το πρώτο εξάμηνο, στην Κροατική Προεδρία στην ΕΕ, είτε στο δεύτερο εξάμηνο, στη Γερμανική Προεδρία. Όπως ανέφεραν, στόχος είναι να πάμε στην ουσία σε ένα «νέο Δουβλίνο», το οποίο θα θέσει προ των ευθυνών τους όλες τις χώρες της Ευρώπης έτσι ώστε με δίκαιη κατανομή σε όλα τα κράτη να υπάρξει γρήγορη αποσυμφόρηση της Ελλάδας και παίρνοντας η χώρα μας αυτό που της αναλογεί. «Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορά της και θα προχωρήσουμε στις επιστροφές που πρέπει -οι οποίες δεν γίνονταν στο παρελθόν- και η Ευρώπη, κάθε κράτος-μέλος, θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν», κατέληγαν οι αρμόδιες πηγές.