Μεταναστευτικό: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το άσυλο – Τι περιλαμβάνει, ποιος είναι ο στόχος του
Απο newsattica
Spread the love

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση που περιλαμβάνει την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στα αιτήματα ασύλου, σκοπό που υπηρετούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου περί διεθνούς προστασίας που συζητείται στη Βουλή.


Ας σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μιλήσει νωρίς το απόγευμα στη Βουλή για να αναδείξει, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες άμεση προτεραιότητα είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, έτσι ώστε το αργότερο σε ένα τρίμηνο να υπάρχει τελική απόφαση στα αιτήματα που υποβάλλονται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα, οι οποίες διαρκούν χρόνια και έχουν σαν αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Ελλάδα να μην φεύγουν ποτέ.


Βασικός στόχος που τίθεται είναι να μπει τέλος στην αναρχία του παρελθόντος που έχει επιτρέψει σε αλλοδαπούς -απροσδιόριστου αριθμού- να μην εντοπίζονται από τις αρχές και να μην επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιπλέον, θα απαιτείται συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές, ενώ η ένταξή τους στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν προσφυγικό προφίλ.

Θα παραμένουν στο σύστημα μόνον εφόσον συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επανεισδοχή τους.

Την ίδια ώρα αξίζει να τονιστεί πως επικρατεί ικανοποίηση στην Αθήνα για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το Βερολίνο για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών σε πέντε ομολόγους του.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως πρόκειται για θετική πρωτοβουλία, με κατεύθυνση τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και την αλλαγή προβλέψεων του Δουβλίνου που επιβάλλουν ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου στις χώρες πρώτης εισδοχής. Άλλωστε, προσέθεταν το θέμα είχε θέσει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Ένωσης πρέπει να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου.