Μητσοτάκης: Έχει αλλάξει το brand Ελλάδα και αυτό αποτυπώνεται στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους
Απο newsattica
Spread the love

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδηγούν την Ελλάδας εκτός ενός 12ετούς κύκλου πόνου και ταλαιπωρίας.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:  «Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα με εμάς. Έχουμε όμως, μια σειρά από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πια ως ειδική περίπτωση, αλλά αναγνωρίζεται από όλους ότι ο 12ετής κύκλος μεγάλης ταλαιπωρίας και πόνου για την ελληνική κοινωνία ουσιαστικά κλείνει.

Κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας -στόχο τον οποίο θεωρώ απολύτως εφικτό- εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Μπορούμε, εφόσον σχεδιάζουμε σωστά δημόσιες πολιτικές, να κάνουμε πραγματικά άλματα. Η ψηφιοποίηση του Κράτους αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, χωρίς όμως να θεωρείται ως η μοναδική μεταρρυθμιστική επιτυχία της Κυβέρνησης. Εισερχόμαστε πια στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας με πολλή δουλειά ακόμα για να ολοκληρώσουμε το έργο της πρώτης τετραετίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι: «Είμαστε πια σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα βιώσουμε σε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό έχει επιπτώσεις σημαντικές, προφανώς και για τη χώρα μας, αλλά και για την επιχειρηματικότητα.

Όμως, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, παρά το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ό,τι άλλες χώρες του Νότου γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους. Κι αυτό διότι φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας.

Αλλά και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό το οποίο αποκαλούμε “Brand Ελλάδα” έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους. Και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις και στην άνεση, με την οποία οι επιχειρήσεις υλοποιούν επενδυτικά σχέδια».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το  μέρισμα της ανάπτυξης να επιμερίζεται δίκαια στους εργαζόμενους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχω πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων με αυτό το οποίο γίνεται με τον πληθωρισμό. Όμως από την άλλη έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία. Πολλά από τα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν στην πανδημία είτε είναι κεφάλαιο το οποίο επενδύεται τώρα από τις επιχειρήσεις, είτε είναι άμυνα την οποία μπορούν να κρατήσουν τα νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις του κόστους ζωής.

Και βέβαια, προχωρήσαμε -ξέρω ότι δεν ήταν αυτή η άποψη του Συνδέσμου- σε μία πολύ πιο γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, διότι θεωρούμε ότι πρέπει αυτή η αναπτυξιακή δυναμική και το μέρισμα ανάπτυξης να επιμερίζεται δίκαια στους εργαζόμενους, ξεκινώντας από αυτούς οι οποίοι εισπράττουν σήμερα τα λιγότερα. Και αν κρίνω από το πόσο λίγες αντιδράσεις είχαμε τελικά, πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν αυτή την αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία είναι δικαιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του κόστους διαβίωσης».