Μητσοτάκης: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι και θα είναι η βασική μας πολιτική
Απο newsattica
Spread the love

«Τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται, θα πάρει χρόνο, θα πάρει κόπο, θα πάρει χρήμα. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, ξεκαθαρίζοντας ότι κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Επισήμανε με έμφαση την αφοσίωση των Αρχών που ήταν επιφορτισμένες με την κατάσβεση των πυρκαγιών, στην προστασία χιλιάδων ανθρώπινων, και εξήρε την αυτοθυσία τους, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «όσα καλούμαστε να αναστήσουμε, θα τα αναστήσουμε».

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του έδωσε απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα που έθεσε και -όπως είπε- απασχολούν τους πολίτες.

«Ερώτημα πρώτον: Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές;

Ερώτημα δεύτερον: Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες;

Ερώτημα τρίτον: Πώς θα στηριχτούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές;

Και ερώτημα τέταρτο και ίσως πιο ουσιαστικό: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;».

Απαντήσεις πρωθυπουργού

Στο πρώτο ερώτημα κατά πόσο είχε προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για αυτή την αντιπυρική περίοδο είπε: «Έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ενεργοποιήθηκε το 112, κάτι το οποίο αποτελούσε μία προσωπική μου προεκλογική δέσμευση μετά την τραυματική εμπειρία την οποία η χώρα βίωσε το 2018. Και το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική, πριν από αυτή την αντιπυρική περίοδο, ενισχύθηκε με νέα στελέχη, ενισχύθηκε με νέα οχήματα και ενισχύθηκε, ναι, και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε. Συγκεκριμένα: Με 74 εναέρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα, συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά είναι τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν στη διάθεσή μας φέτος το Καλοκαίρι. Περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Το αν ήταν αρκετά ή όχι, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Αλλά, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα, κάποια εκ των οποίων, μάλιστα, δοκιμάστηκαν, για πρώτη φορά, όπως οι γνωστοί πια σε όλους «τράκτορες», μικρά δηλαδή, ευέλικτα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να κουβαλούν σημαντική ποσότητα νερού για το βάρος τους, και τα οποία απεδείχθησαν εξαιρετικά χρήσιμα στην πρώτη προσβολή μιας δασικής πυρκαγιάς»

Πρόσθεσε ότι «σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή, προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως, καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε. Αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1.000.000 στρέμματα πρασίνου. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίμονο καύσωνα, που άπλωσε τις φωτιές του σε ολόκληρη την Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η Τουρκία, η Ιταλία, και η Αλγερία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε προνοήσει να επενδύσει στην Πολιτική Προστασία και τη μετέτρεψε από μία αδρανή υπηρεσία σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο, σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο.

«Και όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό, ας προσπαθήσουν απλά να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά, εγώ πάντως δεν το θυμάμαι και δεν νομίζω ότι το θυμάται ούτε η πλειοψηφία των βουλευτών που είναι σήμερα σε αυτή την αίθουσα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι εκπονήθηκαν σχέδια καθαρισμού των δασών και σχέδια διαφυγής που λειτούργησαν σωτήρια σε δυο περιπτώσεις και εξήγησε: «Η μια είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπου η φωτιά έφτασε στα όριά της, δεν μπήκε όμως ουσιαστικά μέσα στον οικισμό, ακριβώς επειδή είχαμε προνοήσει να γίνουν οι σχετικοί καθαρισμοί. Και βέβαια για πρώτη φορά υπήρχε και οδός διαφυγής στην Ιπποκράτειο Πολιτεία -καινούργια οδός διαφυγής- έτσι ώστε οι δημότες να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια και με ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή, η οποία και αυτή απειλήθηκε από την πυρκαγιά είναι μια περιοχή που σας είναι πολύ οικεία, κ. Τσίπρα, και αναφέρομαι στο Σούνιο. Και αναφέρομαι στο Σούνιο συγκεκριμένα, επειδή όπως θα έχετε διαπιστώσει πια, εάν κινηθείτε κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το Σούνιο με το Λαύριο, υπάρχουν δίοδοι διαφυγής με ταμπέλες προς τη θάλασσα που υποδεικνύουν στους πολίτες πως θα μπορέσουν να φτάσουν στη θάλασσα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν σε μια περιοχή πολύ δύσκολη, καθώς περιβάλλεται από δάσος και η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι η θάλασσα».

Προχωρώντας στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος περί πιθανής ύπαρξης λαθών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού από αεροσκάφη, και κινητοποιήθηκαν πρακτικά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που ήρθαν από το εξωτερικό.

«Και παρά ταύτα, παρά την πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια, χρειαστήκαμε τρεις μέρες για να οριοθετήσουμε τη φωτιά. Έγινε κάποιο λάθος; Αν πιστεύετε ότι έγινε κάποιο λάθος, να μας το υποδείξετε. Δεν έκαναν οι πυροσβέστες καλά τη δουλειά τους; Δεν ήξεραν οι πιλότοι πού πετούσαν το νερό; Δεν υπήρχε συντονισμός; Ελάτε να μας πείτε, λοιπόν, και να μας υποδείξετε που ακριβώς έγινε το λάθος στην συγκεκριμένη πυρκαγιά» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά εντός δασών, στα οποία συχνά δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόσβαση από κανέναν δασικό δρόμο. Δάση τα οποία είχαν μείνει απεριποίητα για δεκαετίες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές, όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείρισή τους».

Στήριξε την Πυροσβεστική λέγοντας ότι έδωσε τη μάχη στο πεδίο και κατάφερε και έλεγξε εν τη γενέσει τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών.

«Το είπα πολύ ανοιχτά, πολύ καθαρά, είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από ότι άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία εμφανώς δεν ήταν αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό για το οποίο σας μίλησα. Ότι μπορεί μεν να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό το οποίο μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση της φωτιάς, χάσαμε όμως παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και αυτό σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε ότι δεν έλειψαν τα λάθη παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται ότι μόνο η φύση δεν κάνει λάθη και οι φετινές πυρκαγιές αν μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς, η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη».

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά, και-όπως είπε- είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα.

«Γι’ αυτό και τώρα, η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ». Σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας. Και τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται τον χειμώνα και την ‘άνοιξη με τη συνεργασία δασολόγων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε.

Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται- είπε ο πρωθυπουργός- ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους.

«Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Δασικής Υπηρεσίας συνολικά και θα επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες, Δασική Υπηρεσία από τη μια, Πολιτική Προστασία από την άλλη, να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια που δεν έχουμε φωτιές, εκεί που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει εκεί που χρειάζεται, και εκεί που οι ειδικοί θα μας υποδείξουν» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οικισμοί, αλλά και σπίτια κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής.

Αναφερόμενος στο τρίτο ερώτημα για τη στήριξη των πυροπλήκτων ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Έγιναν 2.413 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ενώ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν -ως τώρα- 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων.

«Ποτέ το ελληνικό Κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων στους πληγέντες. Θέλω να θυμίσω ότι για έναν συμπολίτη μας ο οποίος είδε το σπίτι του να καταστρέφεται η πρώτη ενίσχυση φτάνει τα 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι παντού έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι ήδη στις περιοχές της Εύβοιας, οι οποίες θα είναι και οι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες, έχουν πάει μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεργάζονται τα Δασαρχεία, τα οποία έχουν την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα εντός των δασών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση, να απομακρυνθούν τα πολλά καμένα δέντρα, να κατασκευαστούν τα κορμοδέματα, τα κορμοπλέγματα με τη συνδρομή όλων των δασικών συνεταιρισμών.

Για τις αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρητινοπαραγωγούς, αλλά και για τους μελισσοπαραγωγούς.

«Ειδικά για τους ρητινοπαραγωγούς, μιλάμε για σχεδόν 1.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ζούσαν από το δάσος, θα καταρτίσουμε άμεσα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας, ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινωφελούς εργασίας -έως και 7 χρόνια- έτσι ώστε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα στο δάσος, σε πρώτη φάση στα έργα αποκατάστασης, σε δεύτερη φάση στην προστασία του δάσους καθώς αυτό θα αρχίσει να ξαναγεννάται. Αντίστοιχες προβλέψεις θα υπάρξουν και για τους μελισσοκόμους», ανέφερε.

Για τη Βόρεια Εύβοια είπε ότι καταρτίζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης από την οικιστική και παραγωγική της ανασυγκρότηση μέχρι τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε μικρότερη έκταση, γιατί η ζημιά είναι μικρότερη, θα ακολουθήσει -όπως είπε- και για την Ηλεία, η οποία επλήγη για δεύτερη φορά από καταστροφικές πυρκαγιές σε διάστημα 15 ετών.

Ιδιωτικές δωρεές

Ο κ.Μητσοτάκη απέδωσε μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές, οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια αναδάσωσης.

«Για πρώτη φορά, μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι προσφορές ιδιωτών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, θα συναντώνται με τις ανάγκες του Δημοσίου. Και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί πού κατευθύνονται τα χρήματά του. Και με το νέο θεσμό του αναδόχου αναδάσωσης, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα, μία επιχείρηση, θα μπορεί να αναλαμβάνει, όχι απλά τη μελέτη, αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης, πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδιου Δασαρχείου και να την αποδίδει μετά στην Πολιτεία», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «τέτοιες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι σημαντική η αρωγή μεγάλων ιδρυμάτων που έχουν σπεύσει να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Προσφέρουν όχι μόνο πόρους, αλλά και ταχύτητα -το τονίζω- στην υλοποίηση των σχετικών έργων, κάτι το οποίο προφανώς, στην παρούσα συγκυρία, είναι απολύτως απαραίτητο».

Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ ο ίδιος με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων, τον κ. Lenarčič, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή, ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

‘Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του κ. Μπένου και του κ. Τριαντόπουλου στη στήριξη και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τη βόρεια Εύβοια, και διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο 112, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα ούτε στην Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες, κάποια στιγμή θα φύγει και θα έρθει μια άλλη. Η κατάκτηση, όμως, του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και θα παρακαλούσα ειλικρινά, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, να μην ασκείτε κριτική», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος, έκανε σύγκριση των στελεχών που το απαρτίζουν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Προσέξτε, κ. Τσίπρα, το επιτελικό κράτος, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε επιτελικό κράτος, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Είχε όμως άλλες επιδόσεις. Και ναι, κ. Τσίπρα, είχε και άλλους εκπροσώπους. Για παράδειγμα, ναι, σήμερα το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, το εκπροσωπεί ο κ. Σκέρτσος, το εκπροσωπεί ο κ. Πιερρακάκης που σας θυμίζω ότι είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ακριβώς για να καταδείξει τον οριζόντιο χαρακτήρα αυτής της παρέμβασης. Παλαιότερα το επιτελικό κράτος το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης και εδώ νομίζω κάπου κλείνει αυτή η συζήτηση».

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του απαντώντας στο τέταρτο ερώτημα για τη μεγάλη πρόκληση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Είπε ότι αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, «και με μια σειρά από τολμηρές παρεμβάσεις, όπως η απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου».

Είπε, ακόμη, ότι «αναγνωρίσαμε απόλυτα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μας επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια, τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τα σπίτια μας. Όλα πρέπει να αλλάξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την επίπτωση της κλιματικής κρίσης στο μέγεθος και στη δυνατότητα του εφικτού. Και για αυτό και σπεύσαμε και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και από τους πόρους του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του πρώτου τουλάχιστον σχεδίου ανάκαμψης, να αφορά την πράσινη οικονομία».

Δευτερολογία και Τριτολογία του πρωθυπουργού: Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Θα δει και θα συγκρίνει – Το επιτελικό κράτος θα κριθεί και αυτό εκ του αποτελέσματος

Σε οξείς τόνους κινήθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των πυρκαγιών, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στους εμβολιασμούς λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν διχάζει, όταν λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, και απάντησε και σε σημεία κριτικής του κ.Βαρουφάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε μεταξύ άλλων:

“Κύριε Τσίπρα, θα σας το πω ξανά ακόμα μία φορά: είναι πολύ κακή συνήθεια να μοιράζετε την ομιλία σας πριν έχω εκφωνήσει τη δική μου. Και αφού την έχετε μοιράσει, να εκφωνείτε ακριβώς την ίδια ομιλία, ωσάν να μην έχετε ακούσει καθόλου αυτά τα οποία έχω πει. Ποιος ο λόγος τότε; Υπάρχει κανένας λόγος; Αφού την έχετε έτοιμη την ομιλία. Και όταν λέτε ότι επέλεξα για ακόμα μία φορά την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών μου, αυτά τα είχατε γράψει πριν ακούσετε την ομιλία μου”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναγνώρισε “με πολύ μεγάλο θάρρος τα λάθη τα οποία κάναμε” και ότι ζήτησε για ακόμα μία φορά συγγνώμη για τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και πρότεινε μία σειρά από μέτρα για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι για να τα διορθώσουμε.

“Δεν τα ακούσατε όλα αυτά; Δεν τα ακούσατε; Δηλαδή, προσπαθώ να καταλάβω πραγματικά αν έχει νόημα αυτός ο διάλογος από τη στιγμή που είστε απολύτως αποφασισμένος να έρθετε εδώ και να πείτε αυτά που θέλετε. Ξέρετε, η ομορφιά του κοινοβουλευτικού συστήματος είναι ότι μπορούμε -όπως τώρα με τον κ. Βαρουφάκη, με τον οποίο έχω πολύ μεγάλες διαφορές- να συνομιλούμε και να επιδιώκουμε κοινό τόπο. Μα δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με αυτούς τους όρους” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αν ο σκοπός σας είναι να έρθετε εδώ και επί 45 λεπτά να «πυροβολείτε» με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, αμφισβητώντας την ικανότητά μου και το χαρακτήρα μου, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Αλλά μην περιμένετε μετά να συζητάμε για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και μην εκπλήσσεστε μετά που όλα αυτά τα οποία λέτε, ουσιαστικά, δεν τα ακούει κανείς. Με μεγάλη ευκολία, μάλιστα, επιλέγετε να διαστρεβλώνετε πράγματα τα οποία λέω”.

Ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του κ.Τσίπρα είπε ότι αναφέρθηκε στην πρωτολογία του σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της φωτιάς στα Βίλια.

“Και είπα: «πείτε μας αν πιστεύετε πραγματικά ότι κάναμε κάτι λάθος σε αυτή τη φωτιά, να μας υποδείξετε σε αυτή τη συγκεκριμένη φωτιά τι κάναμε λάθος». Μπορεί όντως να κάναμε λάθη, δεν είπα ότι δεν κάναμε. Και πιάνεστε από αυτό να πείτε ότι ακυρώνω τη συγγνώμη την οποία είπα και ότι έρχομαι εδώ να πάρω πίσω αυτό που είπα. Μα καλά, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση, κ. Τσίπρα, με αυτούς τους όρους;”.

Όπως είπε για τον ίδιο η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη, είναι και πολιτική ενέργεια.

“Δηλώνει και συναίσθημα- τη βαθύτατη θλίψη μου για αυτό το οποίο έγινε- αλλά και την ευθύνη ότι τελικά όντως ο πρωθυπουργός έχει τον τελικό ρόλο για ό,τι συμβαίνει, ό,τι πηγαίνει καλά και ό,τι πηγαίνει στραβά στη χώρα. Αλλά και τη βούλησή μου να τα κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Και να σας πω κάτι κ. Τσίπρα; Ειλικρινά σας το λέω, δεν μετριέμαι με εσάς, δεν είστε το μέτρο σύγκρισής μου εσείς. Θα είχα βάλει τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά εάν απλά ήθελα να είμαι καλύτερος από εσάς. Βάλαμε τον πήχη ψηλά. Και με θάρρος λέμε ότι παρά την προσπάθεια την οποία κάναμε φέτος το Καλοκαίρι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Έχουμε το θάρρος να το πούμε με ειλικρίνεια”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μαύρο χιούμορ” από την πλευρά του κ.Τσίπρα με την επίκληση του 112 και την “εκκένωση από την εξουσία” και επισήμανε:

“Δεν είχα πρόθεση, κ. Τσίπρα -και νομίζω το καταλάβατε από την πρωτολογία μου- να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάσατε με αυτά που είπατε, να το κάνω. Και θέλω να σας διαβάσω κάτι για να μου πείτε πώς αισθάνεστε εσείς που κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίσθησης. Είπατε: «…που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων». Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία; «Αν έψαχνες τη μητέρα σου μέρες και έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβεις, γιατί είχε τη μορφή κούτσουρου, αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν είχες δει αγκαλιασμένα απανθρακωμένα παιδιά, αν έδινες DNA για να δεις αν είναι ο άνθρωπός σου μέσα στη σακούλα, αν σκούπιζες πτώματα από το δρόμο, θα καταλάβαινες τη σημασία της εκκένωσης». Ούτε σήμερα καταλάβατε τι έγινε επί ημερών σας πριν από τρία χρόνια. Και μιλάτε σε μένα για ενσυναίσθηση; Εσείς που στήνατε τα show εκείνο το βράδυ με τους Υπουργούς, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί; Εσείς που βγήκατε και είπατε στον πυρόπληκτο, «τι να τα κάνεις τα δύο χιλιάρικα; Θα τα ξοδέψεις». Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά εσείς, εσείς που τόση ενσυναίσθηση είχατε για το ζήτημα του Ματιού”.

Είπε επίσης ότι η ΝΔ σε αυτή την τραγωδία για τέσσερις μέρες δεν είπε κουβέντα, και όταν άσκησε, αυτό έγινε για δύο πολύ συγκεκριμένα θέματα:

“Το πρώτο ήταν η παντελής σας αδυναμία να εκκενώσετε το Μάτι. Παντελής αδυναμία. Αυτή ήταν η αιτία της τραγωδίας. Και ο δεύτερος λόγος που σας ασκήσαμε κριτική ήταν για το άθλιο show το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους Υπουργούς σας και τις φωτογραφίες με τους δορυφόρους, ότι εδώ μπήκαν οι φωτιές. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά; Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Μακάρι, για να κλείσει αυτή η πληγή, να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα”.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ.Τσίπρα να είναι “προσεκτικός όταν απευθύνεται σε άλλους και κρίνει τον χαρακτήρα τους” και πρόσθεσε:

“Ο χαρακτήρας των πολιτικών κρίνεται από τις πράξεις τους και από τα λόγια τους. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τον δικό σας χαρακτήρα, ούτε είστε εσείς αυτός που θα κρίνει τον δικό μου. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Θα δει και θα συγκρίνει. Και θα θυμάται. Ότι, ναι, στη μια τραγωδία, δυστυχώς, μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα”.

Επίσης απαντώντας στον κ.Βαρουφάκη αναφέρθηκε στην αναδάσωση, και είπε ότι όλοι οι δασολόγοι, συστήνουν στην περίπτωση που έχει καεί πεύκο να αφεθεί το δάσος μόνο του και να προτιμηθεί η φυσική αναγέννηση.

“Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι να δρομολογήσουμε γρήγορα -πράγμα το οποίο ήδη έχουμε κάνει- τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα ώστε να συγκρατήσουμε το χώμα με κορμοδέματα και κορμοπλέγματα. Να βάλουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος. Να κάνουμε γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα στο πάνω μέρος του βουνού όπου μπορούμε σχετικά φθηνά και χωρίς βαριές μελέτες να τα υλοποιήσουμε. Και στη συνέχεια να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της”.

Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, είπε ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους για μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα, χωρίς σημαντικότατη συμμετοχή του αέρα και του ηλίου στο ενεργειακό μας μείγμα.

“Σήμερα έχουμε 2.500 μεγαβάτ από ανεμογεννήτριες. Και θα πρέπει να φτάσουμε γύρω στα 7.000 μεγαβάτ με βάση το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει” είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι “και αυτές οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπουν κάπου. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πού θα μπουν και με ποιους κανόνες θα μπουν”.

Πρόσθεσε ότι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού γιατί υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές όπου μια μεγάλη ανεμογεννήτρια θα διαταράξει την ισορροπία της κλίμακας του τοπίου και σε αυτές τις περιοχές δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες.

“Υπάρχουν άλλες περιοχές στη στεριά όπου μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες. Η επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδίου γύρω από τις ΑΠΕ θα μας επιτρέψει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά είναι αδύνατον να συζητάμε σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα. Βεβαίως και θα δρομολογήσουμε και ανεμογεννήτριες off-shore, στη θάλασσα. Είναι πιο ακριβές έχουν όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως το γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς να διαταράξουμε με τόσο μεγάλη ένταση άλλες δραστηριότητες” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι ήδη το υπουργείο Ενέργειας προχωράει στον απαραίτητο σχεδιασμό ώστε να εντοπίσει τα πρώτα σημεία με υψηλό σταθερό αιολικό δυναμικό, στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε πλωτές ανεμογεννήτριες, “γιατί δυστυχώς έχουμε μεγάλα βάθη”.

“‘Αρα ναι, στο μέλλον θα χρειαστούμε και off-shore ανεμογεννήτριες, ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Θα χρειαστούμε, όμως, και προφανώς πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες στην ξηρά, σε συνδυασμό με μια μεγάλη έμφαση που θα δώσουμε -προφανώς- στην ηλιακή ενέργεια, αλλά και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Διότι τα συστήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα καθώς -λέω το αυτονόητο- δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο κάθε στιγμή του 24ωρου” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αλλαγές χρήσης

Σχετικά με το ζήτημα των αλλαγών χρήσεων ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι εάν πράγματι ήταν τόσο ρητός ο νομοθέτης, τότε όποιος ήθελε να μην τοποθετηθεί κάπου μια ανεμογεννήτρια θα έκαιγε το δάσος. “Το έχετε σκεφτεί αυτό; Διότι αυτός είναι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Τα δάση όχι να καίγονται επειδή κάποιοι θέλουν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Τα δάση να καίγονται από αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες” είπε και πρόσθεσε:

“Ακριβώς αυτή την ισορροπία προσπάθησε να πετύχει το Συμβούλιο της Επικρατείας. (Επειδή βλέπω αγανάκτηση από συναδέλφους που μάλλον δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, ενημερωθείτε πριν σπεύσετε να αγανακτήσετε). Ακριβώς αυτή την ισορροπία προσπάθησε να πετύχει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη γνωμάτευσή του σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων έργων σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες. Αυτή είναι, λοιπόν, η ισορροπία την οποία πρέπει να πετύχουμε”.

Απαντώντας στην κ.Γεννηματά ο πρωθυπουργός, είπε για το ζήτημα των δηλώσεων του περιφερειάρχη, κ. Σπανού, ότι περιφερειάρχης έκανε μια δήλωση στην οποία λέει ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί.

“Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της Πυροσβεστικής. ‘Ακουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών. ‘Αλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό». Αυτά, λοιπόν, είπε ο κ. Σπανός” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Εγώ σας ρωτώ το εξής: πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει πολιτική ηγεσία ή διοίκηση της Πυροσβεστικής ή τοπικός υπεύθυνος ο οποίος μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Τι σημαίνει αυτό; Το υπονοούμενο το οποίο αφήνετε όταν διαστρεβλώνετε μία τέτοια δήλωση, είναι ότι κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια. «Ήταν εκεί τα πυροσβεστικά, ήταν τα αεροπλάνα εκεί, προσπαθούσαν να πετάξουν, αλλά κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια». Με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε λάσπη, νερό στο μύλο όλων όσων αμφισβητούν την ειλικρινή προσπάθεια, παρά τα λάθη που έγιναν”.

Ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη στην Εύβοια, “με σημαντικότερο το γεγονός ότι, δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω πολύτιμα εναέρια μέσα για να παλέψουμε την αναζωπύρωση στην Αττική. Πόσο πιο καθαρά να σας το πω; Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια για άλλους λόγους. Ποιους άραγε; Για να γίνουν ανεμογεννήτριες; Για να μπορέσουμε να εκδικηθούμε την Βόρεια Εύβοια για κάποιο λόγο τον οποίο δεν αντιλαμβάνομαι;”.

Απαντώντας στον κ.Βελόπουλο είπε ότι για να πάρουμε Canadair, πρέπει να βάλουμε μπροστά τη γραμμή των Canadair, διότι τα 515, που είναι η μετεξέλιξη του 415, δεν παράγονται αυτή τη στιγμή.

“Και είμαστε σε συνεννόηση με άλλους ευρωπαίους εταίρους ώστε να κάνουμε μία συνολικά μεγάλη ευρωπαϊκή παραγγελία για να πετύχουμε καλύτερες τιμές και να μπορέσει η γραμμή των Canadair να πάρει μπροστά”.

Απευθυνόμενος στην κ.Γεννηματά, χαρακτήρισε ήρωες τους πιλότους των Canadair των σημερινών και πρόσθεσε:

“Τα παιδιά που πετάνε τα 215, που είναι αεροπλάνα 50 ετών, είναι ήρωες. Ήρωες. Όπως ήρωες είναι και οι τεχνικοί που τα κρατάνε στον αέρα. Και έρχεστε τώρα κα Γεννηματά να μου πείτε: «Α, είχαμε 74 αεροπλάνα αλλά δεν πέταξαν όλα». Τι μου λέτε; Έχετε πάει καμιά βόλτα το βράδυ στη μονάδα συντήρησης να δείτε τι τεράστια προσπάθεια κάνουν αυτά τα παιδιά να κρατήσουν το αεροπλάνο στον αέρα; Και ναι, κάποια δεν μπορούν να πετάξουν. Κάποια δεν μπορούν να πετάξουν για τεχνικούς λόγους. Τι θέλετε; Να πετάξουν πέρα και πάνω από τις ώρες τους; Πέρα και πάνω από τα όριά τους; Ήσασταν και αναπληρώτρια υπουργός ‘Αμυνας, θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτά”.

Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι καταψήφισε το νόμο 4662 που περιλαμβάνει άρθρο για τις υποχρεωτικές εκκενώσεις και στήριξε τον κ. Χαρδαλιά λέγοντας ότι αναβάθμισε την Πολιτική Προστασία, ενώ απέρριψε την πρόταση να μετατραπεί η ΓΓΠΠ σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να καθαρίσουμε όλα τα δάση της Ελλάδος, που είναι 62.000.000 στρέμματα.

“Δεν μπορούν να καθαριστούν όλα τα δάση της Ελλάδος. Βεβαίως τα δάση μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικά. Βεβαίως -και το είπα και αυτό, και λοιδορήθηκε- υπάρχουν δάση ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για τα οποία χρειαζόμαστε ειδικά διαχειριστικά σχέδια. Δεν μπορούμε να έχουμε τα ίδια σχέδια και την ίδια προσοχή σε όλα τα δάση μας. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον και όποιος σας πει το αντίθετο δεν ξέρει πολύ απλά για τι μιλάει” είπε και κάλεσε τα κόμματα να συνεισφέρουν με προτάσεις για την προστασία των δασών, συμμετέχοντας στην διακομματική επιτροπή της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε φωτογραφία με το νέο σχολείο στο χωριό Δαμάσι της Λάρισας που χτυπήθηκε από το σεισμό, και θα είναι έτοιμο σε 4 μήνες.

“Δεν διχάζουμε κανέναν”

“Δεν διχάζουμε κανέναν, κυρίες και κύριοι. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα η οποία λέει ότι παρά τους πολύ φιλότιμους κόπους μας και τις προσπάθειές μας είμαστε σήμερα λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό εμβολιασμού και του συνολικού πληθυσμού και των ενηλίκων” είπε ο κ.Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς.

“Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε μια άψογη διαδικασία εμβολιασμού; Θα ήταν άδικο πιστεύω” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Κυβέρνηση ότι δεν έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών όποιο εμβόλιο θέλουν αύριο; Και αυτό θα ήταν άδικο. Όποιος θέλει μπορεί αύριο να πάει να εμβολιαστεί. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Κυβέρνηση ότι δεν επένδυσε επικοινωνιακά σε μια προσπάθεια πειθούς της ελληνικής κοινωνίας; Το ανάποδο, μας κατηγορούσατε: ότι μοιράζουμε λεφτά μέσα από τη λίστα Πέτσα. Κάναμε πολλές προσπάθειες να ενημερώσουμε το κοινό και μέσα από διαφήμιση, πληρωμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστρατεύοντας όλους τους ειδικούς, θέτοντας στη διάθεση των πολιτών όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν πια για να εξηγήσουμε μια απλή πραγματικότητα. Ότι σήμερα, δυστυχώς, το 90% των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. Και ότι είναι 13 φορές πιο πιθανό να διασωληνωθεί κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος από ότι κάποιος που είναι εμβολιασμένος”.

Ο κ.Μητσοτάκης καταλόγισε στην αντιπολίτευση μικρή συμβολή στην καμπάνια των εμβολιασμών, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του “για το πόσο συμμετέχετε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια πειθούς” και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν διχάζει την κοινωνία:

“Αλλά το να κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι διχάζει, διχάζει ποιους ακριβώς; Επειδή από τη μια υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ενηλίκων, -δεν βάζω τα παιδιά στην εξίσωση προφανώς- υπεύθυνων πολιτών, ορθολογικών πολιτών, με κοινωνική ευθύνη και από την άλλη υπάρχει μια μειοψηφία συμπολιτών μας οι οποίοι ακόμα αρνούνται, αλλά θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, την πειθώ και κάποια περιοριστικά μέτρα για να τους πείσουμε. Γιατί αυτό συνιστά διχασμό ακριβώς;” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος, εκτίμησε ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους εμβολιασμούς, και προέβλεψε ότι “θα πάνε σε αντίστοιχους περιορισμούς σχετικά με τους ανεμβολίαστους”.

“Κατά συνέπεια, θα πρότεινα να αφήσουμε στην άκρη όλες αυτές τις συζητήσεις περί διχασμών. Αυτοί που τις τροφοδοτούν είναι αυτοί που φαίνεται να επιδιώκουν το διχασμό. Αλλά επειδή αυτή η Κυβέρνηση δεν επιδιώκει κανένα διχασμό, καθιστά απολύτως σαφές ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις όλων των Ελλήνων πολιτών. Και όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα «πληρώσουν τη νύφη»” κατέληξε.

Τριτολογία: Το επιτελικό κράτος θα κριθεί και αυτό εκ του αποτελέσματος – Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών

Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “δεν κρινόμαστε για αυτά τα οποία λέμε. Κρινόμαστε για αυτά τα οποία κάνουμε” και υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος.

“Το επιτελικό κράτος ως μια μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και δυνατότητας διεκπεραίωσης σύνθετων έργων που εμπλέκουν πολλά Υπουργεία και αυτό θα κριθεί τελικά εκ του αποτελέσματος. Μην ανησυχείτε, το ταμείο γίνεται πάντα την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους νομίζω τους γνωρίζετε όσο καλά τους γνωρίζω και εγώ” είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα λέγοντας ότι ψεύδεται στην κριτική του για τα εναέρια μέσα.

“Λοιπόν, το 2019 σε σχέση με το 2021 προσθέσαμε 4 ελικόπτερα βαρέως τύπου, το Beriev και έξι τράκτορες. Προστέθηκαν αυτά τα ελικόπτερα σε σχέση με το 2019. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα μην προσπαθείτε να διαστρεβλώνετε τα δεδομένα μόνο και μόνο για να μας πείσετε ότι και αυτά τα είχατε προγραμματίσει όλα μια χαρά. Αμφισβητείτε ότι αυτά είναι τα νούμερα; Τα αμφισβητείτε; Δεν τα αμφισβητείτε, γιατί ξέρετε ότι αυτή είναι η αλήθεια. Μήπως αμφισβητείτε ότι υπάρχει και Beriev;” είπε.

Απάντησε επίσης ότι το ρωσικό αεροσκάφος Beriev δεν πετούσε όταν συμπλήρωνε τις 100 ώρες πτήσης για λόγους ασφάλειας, και είπε ότι πριν από 3 μέρες έπεσε ένα Beriev στην Τουρκία και έκρινε η εταιρία ότι ήθελε αυξημένη συντήρηση.

“Θέλατε να το απογειώσουμε δηλαδή την ώρα που η εταιρεία μας έλεγε ότι χρειάζεται αυξημένο σέρβις; Και για το Beriev δηλαδή εσείς είχατε μεριμνήσει, αλλά πάλι επί των ημερών σας πολύ απλά δεν ήρθε”.

Απαντώντας στην κριτική του κ.Τσίπρα για τους κ.κ. Τσουβάλα και Κολοκούρη, είπε ότι ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στο στάδιο της προανάκρισης ως μη έχων καμία ευθύνη για το ζήτημα του Ματιού. “Το γνωρίζετε αυτό φαντάζομαι, δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ή το μάθατε μετά την άστοχη ανακοίνωση του τομεάρχη σας”.

Για τον κ.Κολοκούρη είπε: “Λοιπόν, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο κ. Κολοκούρης, θέλω να σας θυμίσω ότι προήχθη δυο φορές. ΦΕΚ 9 Αυγούστου 2018, προάγεται ο Αντιπύραρχος, ο οποίος ήταν τότε, εάν δεν κάνω λάθος, διοικητής της ΕΜΑΚ. Εννιά μέρες μετά, λοιπόν, τον κάνατε Υποστράτηγο, πρώτο ΦΕΚ. Το καταθέτω. Να το δώσετε στον κ. Τσίπρα, να τα θυμηθεί όλα αυτά. Και δεύτερο ΦΕΚ, την 1η Φεβρουαρίου του 19. Την 1η Φεβρουαρίου του 19 τον κ. Κολοκούρη τον κάνατε πρώτο υπαρχηγό. Αντιστράτηγο. Για να μην θυμίσω στο Σώμα ποιον είχατε Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις. Για τον οποίο υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα ηχητικά για το πώς παρενέβη στην ανάκριση για το Μάτι”.

Για τους δασικούς χάρτες ο κ.Μητσοτάκης είπε:

“Μάλλον κάποιος δεν σας είπε ότι μας κληροδοτήσατε μια κατάσταση με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει στο ζήτημα των δασικών χαρτών. Μας υποχρέωσε να επαναξιολογήσουμε τη διαδικασία και να προχωρήσουμε, πράγματι, σε μια δουλειά η οποία είναι πολύ σοβαρή και πολύ σημαντική” και πρόσθεσε:

“Σας αναγνωρίζω, κ. Τσίπρα -δεν λέω ότι δεν κάνατε πρόοδο- ότι κάνατε μισή δουλειά με πολλά προβλήματα την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε. Συμφωνούμε, όμως, σε αυτή την αίθουσα ότι οι δασικοί χάρτες είναι απολύτως απαραίτητοι, παρά το γεγονός ότι στην πορεία διαπιστώσαμε κι εμείς σημαντικότατες αδυναμίες για την κατάρτισή τους, οι οποίες είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δυστυχώς διαφορετικά Δασαρχεία έκριναν με τελείως διαφορετικά κριτήρια τη φύση μιας έκτασης. Αυτό μας το κληροδοτήσατε. Δεν λέω ότι δεν κάνατε πρόοδο στο θέμα αυτό. Αλλά μας αφήσατε μια σειρά από προβλήματα τα οποία χρειάστηκε να τα επιλύσουμε”.

Τέλος αφού επανέλαβε ότι η ΓΓΠΠ δεν μπορεί να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υποδείξει ένα βουλευτή να συμμετάσχει στην διακομματική επιτροπή της ΓΓΠΠ, και κάλεσε επίσης τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς πιστεύουν ότι ο νόμος 4662, μπορεί να γίνει καλύτερος λειτουργικά. “Μην αρχίσετε πάλι να μου λέτε τα περί Ανεξάρτητης Αρχής, γιατί σας είπα εξαρχής ότι με αυτό είναι κάτι το οποίο διαφωνώ. Εάν υπάρχουν, όμως, παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο οργανόγραμμα, στη στελέχωση, -αναφερθήκατε στο Επιστημονικό Συμβούλιο, λες και ένα Επιστημονικό Συμβούλιο θα έλυνε το πρόβλημα- μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ναι, ανεξάρτητοι φορείς, όπως η Ε.Μ.Υ., όπως το Αστεροσκοπείο, θα πρέπει να συμπτυχθούν μέσα στην Πολιτική Προστασία, πρέπει να αποτελούν μέρος της Πολιτικής Προστασίας, και να μην είναι ανεξάρτητοι φορείς. Αυτή είναι η πρότασή μας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.