Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Απο newsattica

Για τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο μίλησε από το βήμα της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως ένα άκυρο έγγραφο και ένα χαρτί το οποίο δεν έχει καμία ισχύ. Ενώ διαβεβαίωσε «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει».

«Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι ένα άκυρο έγγραφο. Η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Τα κείμενα που επικαλείται η Αγκυρα δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα όχι γιατί είναι αγεωγράφιτα και ανιστόρητα αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Καταδίκασαν τη στάση της χώρες σε μόλις δύο 24ωρα. Ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ όπου τηρούνται ίσες αποστάσεις στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της Τουρκίας, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο. Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας. Και μπορεί χθες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Οχι μονο γιατί είναι παράνομο αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα».

«Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική, αποδεικνύει ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο και εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γεννέση της . Η χώρα έχει ισχυρούς συμμάχους, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, προσδοκώ και είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Πηγή: iefimerida.gr