Ο Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Αραβικών Εμιράτων
Απο newsattica

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του πρωθυπουργού στην αραβική χώρα μέσα σε λίγους μήνες, καθώς η προηγούμενη ήταν τον Φεβρουάριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, τον Διάδοχο του Θρόνου, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο συνήψε σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Το δεύτερο ταξίδι του πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στην αραβική χώρα μέσα σε λίγους μήνες, καθώς το δεύτερο έγινε μέσα στον μήνα Φεβρουάριο. Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, τον Διάδοχο του Θρόνου, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, θα είναι η επισφράγιση της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε οικονομικό – επενδυτικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ,ωστόσο, ότι ο σεΐχης τον περασμένο Αύγουστο συνήψε σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς και θέματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας.

Θα υπογραφούν, ειδικότερα, Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης καθώς και Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που θα επικυρώνουν τις κοινές απόψεις που έχουν Αθήνα και Αμπού Ντάμπι έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.