Οριακές προεκλογικές κινήσεις Τσίπρα με τη δραματοποίηση του Κυπριακού
Απο newsattica
Spread the love

Ερωτήματα προκαλούν οι χειρισμοί Τσίπρα – Κριτική για προεκλογικού τύπου δραματοποίηση του εθνικού θέματος –  Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αν η κατάσταση με την Τουρκία είναι κρίσιμη

Πολλά και εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει από το βράδυ της Κυριακής η αιφνίδια, όσο και αμφιλεγόμενη κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία και να συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Πολλοί μιλούν για προεκλογικού τύπου δραματοποίηση ενός εθνικού θέματος, αλλά και διεθνούς προβλήματος, ενώ και οι ίδιοι οι χειρισμοί του πρωθυπουργού θέτουν φαίνεται να είναι αντιφατικοί. 

Αφορμή για την πρωθυπουργική κίνηση ήταν το νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από τον Ταγιπ Ερντογαν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η σύγκρουσή του, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Χωρίς να είναι σαφές το πώς ακριβώς εκτιμά την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός προσέδωσε ένα δραματικό τόνο στις εξελίξεις. Στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι αναρωτιούνταν για παράδειγμα το εξής: έαν τα πράγματα είναι όντως πολύ σοβαρά και εγκυμονούν κινδύνους για την χώρα, γιατί δεν ενημερώνει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς; Ή γιατί δεν κάνει ακόμη και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας; 

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η απόφαση του κ. Τσίπρα περί της μη υποψηφιότητας τελικά στις βουλευτικές εκλογές του υπουργού Άμυνας Ευαγγελου Αποστολακη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα συναντήθηκε κατ´ ιδίαν μαζί του και φέρονται να συμφώνησαν από κοινού να αποσυρθεί η υποψηφιότητα για να μπορέσει ο υπουργός απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο κ. Αποστολακης θα συμπεριλαμβάνονταν στο ψηφοδέλτιο επικράτειας, όπως έλεγαν το προηγούμενο διάστημα πηγές της Κουμουνδουρου, ποιο το νόημα να κοπεί από τη λίστα, καθώς δεν χρειάζεται να κάνει καν προεκλογικό αγώνα;

Σημειωτέον ότι οποιαδήποτε φημολογία επίσης τροφοδοτείται τις τελευταίες ημέρες περι εγρήγορσης των ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να συσχετιστεί με την πάγια τακτική ανάλογης ετοιμότητας σε προεκλογικές περιόδους. 

Αλλά και οι ίδιες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκάλεσαν εντύπωση, υπό την έννοια ότι ήταν εξόχως καθησυχαστικές, σε βαθμό που αναίρεσαν τον ίδιο το λόγο της έκτακτης και δραματοποιημένης κυβερνητικής κινητοποίησης. 

Ενώ δηλαδή το σκηνικό στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς και τη στρατιωτική ηγεσία να πηγαινοέρχονται παρέπεμπε σε κατάσταση μεγάλης κρίσης, ο κ. Τσιπρας διαβεβαιωσε τους Έλληνες ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά διεθνή ερείσματα απέναντι στην Τουρκία χάρη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα ο κ. Τσιπρας σημείωσε ότι η χώρα μας είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», χάρη στις διεθνείς συμφωνίες και τα διεθνή ερείσματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και έφτασε να επικαλεστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως είπε «αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα».

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις έδωσαν έτσι την αίσθηση ότι η έκτακτη κινητοποίηση έγινε περισσότερο για να αυτοδιαφημιστει η κυβέρνηση παρά για να υπάρξει κάποιος αποφασιστικός χειρισμός των εξελίξεων. 

Απο την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε κάποιου είδους αντίδραση, που να αναδεικνύει με σαφήνεια προεκλογικές σκοπιμότητες στις ενέργειες του πρωθυπουργού, προφανώς για να μην δοθεί η εντύπωση ότι δεν υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Σημειωνόταν ωστόσο παρασκηνιακά ότι οι κινήσεις του κ. Τσίπρα δεν προσέθεσαν τίποτα νέο στην τακτική και την πάγια στάση που τηρεί η Αθήνα στο πρόβλημα, είτε με την πλήρη κάλυψη στη Λευκωσία και τη συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, είτε με την προσφυγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα για την καταδίκη ενεργειών της Άγκυρας, που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.

Η ΝΔ άλλωστε υπενθύμισε ότι ήδη από την άνοιξη έχει ταχθεί υπέρ της προσφυγής στην ΕΕ για την τουρκική τακτική στο θέμα των γεωτρήσεων, σχολιάζοντας έτσι την δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. 

Υπό αυτήν την έννοια, πολλοί είναι εκείνοι που επισημάνουν με νόημα ότι τα εθνικά θέματα και οποιαδήποτε εξέλιξη στη μέτωπο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που χρειάζεται προσοχή, πρέπει να μείνουν έξω από τα προεκλογικά παιχνίδια και οποιαδήποτε σκοπιμότητα του κ. Τσίπρα, ο οποίος πιθανόν νιώθει πιεσμένος από τη δυσμενή τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Πηγή: protothema.gr