Παγιώνονται οι αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά εργασίας
Απο newsattica
Spread the love

Οι ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα επιφέρουν οριστικές μεταβολές στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, πολλές από τις οποίες θα μείνουν για πάντα. Σχεδόν ένα έτος από τη στιγμή κατά την οποία οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επιβάλουν αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας  και κοινωνική αποστασιοποίηση για να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού, έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι όλο και περισσότερο προσωπικό θα προσλαμβάνεται και θα εργάζεται από απόσταση, ενώ θα είναι εντελώς διαφορετικές οι σχέσεις τους με τους προϊσταμένους τους.

Ερευνα

Οπως, όμως, προκύπτει από σχετική έρευνα του Reuters, οι μεταβολές αυτές θα παγιωθούν σε ό,τι αφορά την εργασία των υπαλλήλων γραφείου. Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας των Φιλιππίνων, Μπέντζαμιν Ντιόκνο, «είναι λάθος να νομίζουμε πως θα επιστρέψουμε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν». Ο ίδιος εξηγεί πως πριν από την πανδημία οι οικονομίες στρέφονταν όλο και περισσότερο στην ψηφιακή τεχνολογία, στις ανέπαφες βιομηχανίες και «αυτό θα καθορίσει τη νέα κανονικότητα». Η πανδημία έχει οδηγήσει τις βιομηχανίες αλλά και τους εργαζομένους ανά τον κόσμο σε ένα είδος τελειοποίησης.

Ανάμεσα στους τομείς που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την κοινωνική αποστασιοποίηση και τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τα ταξίδια είναι βέβαια ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας. Οσοι τομείς, αντιθέτως, μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, καταγράφουν αύξηση των θέσεων εργασίας, αν και πολλές φορές είναι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις. Τομείς που αναπτύσσονται περισσότερο είναι των αποθηκευτικών χώρων και των κατασκευών όπως επισημαίνει ο Κρις Χίαμς, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς ιστοσελίδας ανεύρεσης εργασίας Indeed. 

Οπως τονίζει ο ίδιος, το περασμένο έτος η αναζήτηση εργασίας στην Indeed προδίδει πως όσοι υπάλληλοι γραφείου αναζητούσαν αλλαγή εργασίας πριν από την πανδημία, τώρα ενδιαφέρονται περισσότερο για να αποκτήσουν σταθερότητα στην επαγγελματική τους ζωή. Ο ίδιος τονίζει πως «τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας είδαμε πως οι υπάλληλοι γραφείου δεν ενδιαφέρονταν για κάτι καινούργιο» και εξηγεί πως προφανώς προσαρμόστηκαν στην τηλεργασία και επιθυμούν να διατηρήσουν αυτήν την ευελιξία. Ο ίδιος προεξοφλεί, πάντως, πως σε πολλούς τομείς οι επιχειρήσεις θα επιτρέψουν στο 70% των υπαλλήλων τους να συνεχίσουν την τηλεργασία· η στάση τους αυτή θα περιοριστεί μόνον στους υπαλλήλους γραφείου υψηλής κατάρτισης και ειδίκευσης. Προβλέπει, έτσι, διεύρυνση των υφιστάμενων ανισοτήτων που θα καταστούν μάλιστα πιο ορατές.

Παράλληλα, ο Ροντ Σιμς, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της  Αυστραλίας, δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον της βιομηχανίας των αερομεταφορών, καθώς δεν προβλέπει επιστροφή των διεθνών πτήσεων στα προ της πανδημίας επίπεδα τουλάχιστον για το τρέχον έτος. Θα υπάρξουν και  άλλες μεταβολές ίσως πιο ήπιες που θα αρχίσουν, όμως, να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και θα κατευθύνονται από τους ανωτέρους τους.

Ο Χίαμς της Indeed επισημαίνει για παράδειγμα πως η εφαρμογή Zoom  απέδειξε την αξία της στη διάρκεια της πανδημίας, προσφέροντας τη δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων, συνεδριάσεων και συμβουλίων από απόσταση για αυτό και προβλέπει πως θα υπάρξει «καθολική στροφή» σε τέτοιου είδους πρακτικές. Οπως τονίζει, «τόσο οι εργοδότες όσο και εκείνοι που αναζητούν εργασία θεωρούν αυτές τις μεθόδους πιο ασφαλείς, πιο βολικές και ταχύτερες, για αυτό και στο μέλλον οι προσλήψεις θα γίνουν με συνεντεύξεις από βίντεο».