ΠΟΛΙΤΙKH

Ποια ήταν η Ευαγγελία Γεωργιάδου που συγκίνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Κήπο των Δικαίων ανάμεσα στα Έθνη

Spread the love

Στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Στη συνέχεια πήγε στον Κήπο των Δικαίων ανάμεσα στα Έθνη, όπου είναι φυτεμένα δέντρα στη μνήμη μη Εβραίων που αποδεδειγμένα έσωσαν τη ζωή Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος.

Ανάμεσα στα ονόματα των Ελλήνων Δικαίων υπάρχει και αυτό της θείας του πρωθυπουργού, Ευαγγελίας Γεωργιάδου. Η μητέρα δύο παιδιών, ζούσε στη Φιλοθέη, ένα προάστιο των Αθηνών. Έγιναν φίλες με τη Μπιάνκα Βεντούρα, η οποία καταγόταν από την Κρήτη και ήρθε στην Αθήνα το 1942, αφότου κατέλαβαν τη νήσο οι Γερμανοί. Η Μπιάνκα και ο σύζυγός της Ραφαέλ είχαν δύο παιδιά, την Υβέτ (γεν. 1936) και τον Ιωσήφ (γεν. 1938), τα οποία ήταν συνομήλικα με τα παιδιά της Γεωργιάδου. Όταν ξεκίνησαν οι διώξεις των Εβραίων στην Αθήνα, η οικογένεια Βεντούρα έμεινε πάμφτωχη. Συνεπώς, άρχισαν να κρύβονται σε σπίτια διαφόρων Ελλήνων φίλων τους σε ολόκληρη την Αθήνα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός αντιλαμβάνονταν ολοένα περισσότερο ότι έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές αυτών που τους φιλοξενούσαν. Κατά συνέπεια, αποφάσισαν να χωριστούν. Η Μπιάνκα αποτάνθηκε στη φίλη της Ευαγγελία Γεωργιάδου ζητώντας της να κρύψει την κόρη της, Υβέτ. Η Γεωργιάδου συμφώνησε να κρύψει το κορίτσι στο σπίτι της, προσφέροντάς της καταφύγιο, παρόλο που γνώριζε τον κίνδυνο που διέτρεχε. Η Υβέτ παρέμεινε στο σπίτι της Γεωργιάδου και της οικογένειάς της από τις αρχές του 1944 μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944. Η οικογένεια Γεωργιάδου τη φιλοξένησε με θέρμη και την αντιμετώπισε σαν τρίτο παιδί της οικογένειας. Η Γεωργιάδου δεν απεκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του κοριτσιού στους γείτονες και τους φίλους της. Κάποια φορά, όταν αρρώστησε βαριά η μικρή, η Γεωργιάδου της προσέφερε τη μέγιστη ιατρική περίθαλψη χωρίς να επικοινωνήσει με τη μητέρα ττης, ώστε να μην ανησυχήσει. Η Μπιάνκα δεν μπορούσε να επικοινωνεί με τη Γεωργιάδου και, συνεπώς, δεν μάθαινε νέα της κόρης της, αλλά ήταν σίγουρη πώς η Υβέτ ήταν σε καλά χέρια. Η Μπιάνκα Βεντούρα και η Ευαγγελία Γεωργιάδου παρέμεινες στενές φίλες μετά τον πόλεμο και συνέχισαν να συναντιούνται τακτικά για πολλά χρόνια.

Στις 3 Νοεμβρίου1986, το Yad Vashem ανακήρυξε την Ευαγγελία Γεωργιάδου ως Δίκαιη των Εθνών.

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Συνελήφθη στη Μεταμόρφωση 26χρονος για διακίνηση κοκαΐνης

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες της 15-5-2024 στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών…

2 ημέρες πριν

Επιστολική ψήφος: Προσβάσιμο το ψηφοδέλτιο για τα ΑμεΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για την περαιτέρω διευκόλυνση των…

2 ημέρες πριν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ είπε ότι θα στείλει επιστολή…

2 ημέρες πριν

Υπουργείο Παιδείας: 68.851 ο αριθμός των εισακτέων για το νέο ακαδημαϊκό έτος

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό…

3 ημέρες πριν

Αγίος Αθανασίος Αφιδνών: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον ναό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας και ανάδειξης του Ιερού…

3 ημέρες πριν

Μητσοτάκης: Δρομολογούμε επενδύσεις ΑΙ στην Υγεία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει…

3 ημέρες πριν