Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη
Απο newsattica
Spread the love

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας αφιερωμένης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου, είναι μία συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Γρηγόρη Λαμπράκη και του Δήμου Αλίμου και περιλαμβάνει ντοκουμέντα από τον φάκελο της Ασφάλειας, αποκόμματα εφημερίδων, όπως και τα αιματοβαμμένα ρούχα από την ημέρα της δολοφονίας του.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Εργατολόγος-π.Βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, ο π. Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο νεώτερος Γρηγόρης Λαμπράκης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης – ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την μεταφορά της έδρας του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκη από την Ηλιούπολη στον Άλιμο- και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αλίμου Στέφανος Διαμαντής, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος Η. Χαλαζιάς.

Παρόντες ήταν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Αναστασία Σιμητροπούλου και Αρτέμης Καραμολέγκος, ο Πρόεδρος της Α΄βάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Γιάννης Βέργης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Φαλιέρος, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασσόπουλος και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Οκτωβρίου 2019.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου:Ιωνίας 96, Άνω Καλαμάκι

Σύντομο βιογραφικό και ιστορικές συνθήκες

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας και ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γυναικολογία. Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και κατείχε για 23 χρόνια (ως το 1959) το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με επίδοση 7,37 μ. Στην διάρκεια της Κατοχής διοργάνωνε με άλλους συναθλητές του αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1950 κατέλαβε τη θέση του υφηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εξελέγη Βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.

Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες, Κύπριους και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Βρετανίδα σύζυγός του Αντώνη Αμπατιέλου, Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου.  Στόχος των διαδηλωτών ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη η οποία βρισκόταν στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί σε βασιλικούς γάμους. Η σύζυγος του Αμπατιέλου ζήτησε ακρόαση από την Φρειδερίκη, η οποία την αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του Λαμπράκη. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, καθώς εξερχόταν από συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.

Πηγή: notia24.gr