Προανακριτική Novartis: Διευρύνεται το κατηγορητήριο για Παπαγγελόπουλο -Νέες κατηγορίες, μετά τις πρώτες καταθέσεις
Απο newsattica
Spread the love

Την σύνταξη της πρότασης με το διευρυμένο κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα ξεκινήσει να προετοιμάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που ορίζει ότι η ολομέλεια του κοινοβουλίου πρέπει να δώσει νέα εντολή στην προανακριτική επιτροπή προκειμένου να προστεθούν νέες κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού.

Τα τέσσερα αδικήματα και η διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Ηδη η επιτροπή μελετά την τέλεση των τεσσάρων αρχικά αδικημάτων για τα οποία συστάθηκε δηλαδή την ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, την πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος, την παράβαση καθήκοντος και την ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου αναμένεται να προστεθούν και νέα αδικήματα . Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η ένταξη των αδικημάτων της κατάχρησης εξουσίας, της απιστίας, της απειλής ή του εκβιασμού αλλά και η επιβαρυντική ενίσχυση των υπαρχόντων.
Η πρόταση με τα νέα αδικήματα θα στηριχθεί κυρίως στις καταθέσεις τριών ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών που πέρασα την πόρτα της προανακριτικής.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου καθηγητής Κώστας Μαυριάς και τα μέλη του η προανακριτική πρέπει να συντάξει μια πρόταση στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τα νέα αδικήματα του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στη συνέχεια, αυτή η πρόταση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια αφού πρώτα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλετών που θα την υπογράφουν
Η πρόταση αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί απο την Ολομέλειας από τουλάχιστον 151 βουλευτές σε μυστική ψηφοφορία. Προηγουμένως θα γίνει συζήτηση επί της προτάσεως κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε για την αρχική σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Στη συζήτηση αυτή εχει το δικαίωμα να μιλήσει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργος Δημητρης Παπαγγελόπουλος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο σκέλος της γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου που αναφέρει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη και σε τυχόν συμμέτοχους που κρίνει και οι οποίοι θα δικαστούν μαζί με τον υπουργό σε περίπτωση παραπομπής.

Η νέα πρόταση της προανακριτικής αναμένεται να στηριχθεί στις καταθέσεις τριών ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών της Ελένης Ράικου του Παναγιώτη Αθανασίου και της Γεωργίας Τσατάνη, καθώς και οι τρεις μίλησαν για παρεμβάσεις του κυρίου Παπαγγελοπούλου στο έργο τους αλλά και γενικά στη δικαιοσύνη. Στο σκεπτικό της πρότασης για την περαιτέρω διεύρυνση θα υπάρχουν και οι καταγγελίες που έκανε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή ο όποιος μίλησε ακόμη και για προσπάθεια ομού εκβιασμού του από τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά και για τη δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό.

Ο επιχειρηματίας είχε περιγράψει ως εξής στα μέλη της προανακριτικής το συγκεκριμένο ραντεβού στο μέγαρο Μαξίμου:

«Στις 10 Μαρτίου 2016 , κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας. Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Επίσης ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες. Ο Νίκος Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά, και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”. Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη».

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παππάς αναμένεται να ερωτηθεί για αυτές τις καταγγελίες, για τους λόγους που το ραντεβού έγινε στο μέγαρο Μαξίμου αλλά και για τα χρήματα που φέρεται να ζήτησε ο κ.Παπαγγελόπουλος κατά τον κ. Μιωνή προκειμένου να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα του αντιδίκου του.

Για αυτές τις καταγγελίες αλλά και για την κλήτευση του κ. Παπά αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να κληθεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού στην υπόθεση Μιωνή είχε υπάρξει και κατά την διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας όπως ο ίδιος ο επιχειρηματίας παραδέχτηκε στην προανακριτική. Αλλωστε και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς με ανάρτηση του στο Twitter είχε αναφέρει ότι η ρίζα της υπόθεσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού βρίσκεται στο 2013.

Πηγή: iefimerida.gr