Πρωτογενή πλεονάσματα: Το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τη μείωσή τους στο 2% του ΑΕΠ
Απο newsattica
Spread the love

Πώς ενισχύθηκε η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας – Οι εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων, οι οποίες δίνουν ώθηση στο ελληνικό αίτημα

Σε δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 προσβλέπει με αυξημένες αξιώσεις η κυβέρνηση, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και μια σειρά εξελίξεων που δίνουν ώθηση στο ελληνικό αίτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε δημοσίως στο 2% του ΑΕΠ τον πήχη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, μιλώντας προχθές στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Όπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιοριστεί ο στόχος σε αυτά τα επίπεδα από το 2021 και να διατηρηθεί εκεί τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο του 2018 στη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Συνεπώς, εάν ο στόχος μειωθεί στο 2% θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 3 δισ. ευρώ το 2021 και το 2022, ο οποίος θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας, λήψη κοινωνικών και φιλοαναπτυξιακών μέτρων και κάλυψη της δαπάνης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Από το 2023 έως το 2060 το μεσοσταθμικό ύψος των πλεονασμάτων είχε καθοριστεί με την περυσινή συμφωνία στο 2,2% του ΑΕΠ, άρα το μέσο ετήσιο όφελος από μια μείωση στο 2% του ΑΕΠ θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη θέσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενισχύθηκε μετά την πιστοποίηση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ υπερκαλύπτεται φέτος (φθάνοντας, υπό προϋποθέσεις, το 3,8% του ΑΕΠ) και θα επιτευχθεί και το 2020.

Πηγή: protothema.gr