Ιούλιος 20, 2019

«Σπριντ» 50 ημερών για τη μείωση φόρων και ΦΠΑ

Έπιασε δουλειά η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει τους δανειστές που περιμένουν «στη γωνία» – Άμεσοι στόχοι η ταχεία μείωση των εκκρεμών συντάξεων, οι έλεγχοι κατά της μαύρης εργασίας, και οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα

Σε «σπριντ» 50 ημερών για μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση και φόρων εισοδήματος για όλους, ταχεία μείωση των εκκρεμών συντάξεων, ελέγχους κατά της μαύρης εργασίας, αλλά και εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, επιδίδεται από χθες η κυβέρνηση. Τα «πυκνά σύννεφα» από τις Βρυξέλλες με τις επικρίσεις για τις παροχές του τελευταίου διμήνου και τις εκκλήσεις του Ecofin για νέα μέτρα λιτότητας έως 1% του ΑΕΠ το 2019-2020 εξηγούν γιατί η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει τα πρώτα νομοσχέδια, πριν πέσει σε μπλόκο των δανειστών για τα ελλείμματα που κρύβονταν «κάτω από το χαλί».

Τις άμεσες προτεραιότητες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε όμως από εχθές το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής από τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο:

– υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά, ευσταθή τραπεζικό τομέα και ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ποιες φοροελαφρύνσεις εννοεί; Μείωση του ΦΠΑ σε 13% σε ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης, αλλά και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φόρου σε 9% αντί 22% που ισχύει σήμερα. Κατά πληροφορίες, για την νομοθέτησή τους η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου να έχουν ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.

– «δεν θα πούμε ότι παραλαμβάνουμε καμμένη γη» τόνισε ο κύριο Σταϊκούρας, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Προτιμά να κινείται με βάση τα στοιχεία αυτά, γιατί αλλιώς θα πέσει στην παγίδα Ρέγκλινγκ–που έρχεται στις 16 Μαΐου για διαδοχικά τετ-α-τετ με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα- να πρέπει να ακυρώσει μέτρα που προωθεί , λόγω της δημοσιονομικής τρύπας που υπολογίζουν οι θεσμοί στην Έκθεσή τους, η οποία επικυρώθηκε χθες από το Ecofin.

Ο κύριος Τσακαλώτος πάντως ευχήθηκε «κουράγιο» στον κύριο Σταϊκούρα, θυμίζοντας πως όταν ο ίδιος αναλάμβανε υπουργός πριν 4 χρόνια, «οι μισοί μου εύχονταν συγχαρητήρια και οι άλλοι μισοί συλλυπητήρια».

Ούτε 1 μέρα καθυστέρησης


Για να ξεφύγει από την (μετα-) μνημονιακή δέσμευση και ασφυξία, η κυβέρνηση έπιασε ήδη δουλειά και ανακοίνωσε χθες παρεμβάσεις που ετοιμάζει άμεσα, όπως:

– Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, προκειμένου να εκδώσει απόφαση προκειμένου να ξεκολλήσει η επένδυση στο Ελληνικό.

– Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είχε σύσκεψη εχθές στο Μαξίμου, για να παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

– Το Μαξίμου επισκέφθηκε χθες και ο επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, για να προωθήσει τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τράπεζες.


Τα πρώτα νομοθετήματα


Ήδη από την Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα, έσπευσε να ανατρέψει δομές παλαιών υπουργείων, όπως το Οικονομίας και το Οικονομικών, για να μεταφέρει στο υπουργείο Οικονομικών την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο εξωδικαστικό. Στο Ψηφιακής Πολιτικής μεταφέρεται και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκαλώντας όμως και αντιδράσεις εκ μέρους υπαλλήλων που ζητούν να συνεχίσουν να υπάγονται στο καθεστώς του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε ότι ξεκινά άμεσα «κυνήγι» για παραβιάσεις της αδήλωτης μαύρης επιχειρήσεις.

Πηγή: protothema.gr

Related articles

Επίδομα στέγασης: Στις 24 Ιουνίου η τρίτη δόση στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη πληρωμή στους δικαιούχους για το επίδομα στέγασης. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαΐου 2019. Το ποσό των 31.737.257,89 ευρώ θα καταβληθεί σε 255.188 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 650.000 άτομα. Ανοιχτή η πλατφόρμα για το […]

ΟΑΕΔ: Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε ανέργους πρώην εργαζομένους

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε ανέργους πρώην εργαζομένους ενός συνεταιρισμού και δύο επιχειρήσεων Τύπου, στη βόρεια Ελλάδα Τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, ανά άνεργο πρώην εργαζόμενο της «Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας» και ανά άνεργο πρώην εργαζόμενο των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία της Κυριακής», (των επιχειρήσεων «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ» και […]

Leave a Reply

avatar