Στο ΣτΕ προσέφυγαν 3 Αφγανές και τα 8 ανήλικα παιδιά τους κατά της αναστολής χορήγησης ασύλου
Απο newsattica
Spread the love

Στη μείζονα ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθεί το αίτημά τους, που αφορά την ακύρωση της σχετικής ΠΝΠ για αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου

Στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2020 η αίτηση 3 Αφγανών γυναικών εκ των οποίων η μια είναι έγκυος και των 8 ανήλικων παιδιών τους ηλικίας από ολίγων μηνών έως και 15 ετών, οι οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 2 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε εφαρμογή της οποίας οι ίδιες και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματός να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας ως μετανάστες-πρόσφυγες.

Παράλληλα, 3 Αφγανές -εκ των οποίων οι δύο έχουν από 3 παιδιά και η τρίτη δύο- οι οποίες έχουν την γονική μέριμνα και φυσικά επιμέλεια των παιδιών τους, εκτός από την αίτηση ακύρωσης, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, αίτημα προσωρινής διαταγής και αίτηση αναστολής.

Η εν λόγω ΠΝΠ αναστέλλει για ένα μήνα (από 2.3.2020) την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.

Οι τρείς γυναίκες από το Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων μεταναστών.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία εκπροσωπεί της Αφγανές γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι σε κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου και ο μόνος νομικός δρόμος αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ελληνική Πολιτεία προσθέτουν έχει την δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, όρισε εισηγήτρια της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την σύμβουλο Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά και προσδιόρισε να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης την 18η Σεπτεμβρίου 2020.

Πηγή: protothema.gr