Συνέδριο ΝΔ: Οι 3 ειδήσεις της ομιλίας Μητσοτάκη και το σχόλιο για το…κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ
Απο newsattica
Spread the love

Το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν διαφορετικό από τις κομματικές συναθροίσεις που έχουμε συνηθίσει.

Αποτυπώνει, εν πολλοίς, τον ξεχωριστό δρόμο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να ακολουθήσει. Οι διαδικασίες, τα θέματα που κυριάρχησαν στο επίσημο πρόγραμμα και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός στις ομιλίες του σκιαγραφούν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική και την πορεία στην οποία επιθυμεί να βαδίσει η χώρα κατά την διακυβέρνηση του.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας και η πρόσφατη νίκη στις εθνικές κάλπες έδωσαν την δυνατότητα να συζητηθούν θέματα που η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση δεν δίνει πολύ συχνά το περιθώριο αυτό. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός σχολίαζε το γεγονός αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Κάπου άκουσα ότι ένας σύνεδρος είπε ότι Συνέδριο χωρίς εκλογές είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Συμφωνώ. Ή σαν μπουζούκια χωρίς τσιγάρο, θα μπορούσα να προσθέσω! Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την άψογη διαδικασία και τον πλούσιο διάλογο, δηλώνω υπερήφανος».

Οι ειδήσεις που έβγαλε η ομιλία Μητσοτάκη

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου περιείχε τρεις ειδήσεις. Καθεμία αφορά ξεχωριστό τομέα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά συνδυαστικά αποτελούν ένα ιδεολογικό πλαίσιο: για την θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο-παρέμβαση στο ΝΑΤΟ, για την τουρκική προκλητικότητα- για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη-έκτακτη ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών- και την ύπαρξη κανόνων που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής-νέο πλαίσιο για την προκήρυξη και οργάνωση κινητοποιήσεων.

Σαφή μηνύματα έστειλε ακόμα ο Πρωθυπουργός στο εσωτερικό της κυβέρνησης του, αλλά, και στο κόμμα. Την Παρασκευή τόνισε πως «Δεν θέλω να ξεχνάτε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι πάντα κακός σύμβουλος. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας», ενώ κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν υποκύπτει -και δεν θα επιτρέψω να υποκύψει- στον κυβερνητισμό».

Παράλληλα, μίλησε με έμφαση για τον πολιτικό χώρο στον οποίο επιθυμεί να κυριαρχήσει η Νέα Δημοκρατία που ξεπερνά «τα παλιά πολιτικά σύνορα που χαρακτηρίζονται από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά» και μετακινούνται στο δίλημμα «Πίσω ή Μπροστά», κάτι που καθιστά προοδευτική την πολιτική εκείνη που φέρνει την ανάπτυξη. «Και δίνει κοινωνικό πρόσημο όχι μόνο στην αναδιανομή του πλούτου, αλλά και στον δρόμο που αυτός θα αυξηθεί, προς όφελος όλων», όπως είπε. Για τον κ. Μητσοτάκη αυτός είναι ο δρόμος για το περαιτέρω δυνάμωμα της κεντροδεξιάς παράταξης και της ισχυροποίησης της στην κοινωνία. Με την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας που κυριαρχείται από τον πολιτικό φιλελευθερισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η διαφωνία του Σαμαρά για το μεταναστευτικό

Τη στιγμή μάλιστα, που λίγη ώρα πριν, ο Αντώνης Σαμαράς, με μια ομιλία τριών χιλιάδων λέξεων, έθετε μια δεξιά πολιτική ατζέντα εμφανιζόμενος ως βασικός εκφραστής της, δηλώνοντας πιστός σε όσα πρεσβεύει στην πολιτική του διαδρομή. Ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει έμφαση στα δύο πιο καυτά θέματα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, διαφοροποιώντας εμφανώς την δική του οπτική. Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό όπου μίλησε για «λαθρομετανάστευση» και πως «Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό». Μάλιστα, εμφανίστηκε αντίθετος στην δημιουργία ανοιχτών κέντρων στην ενδοχώρα, σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σημείωσε ότι «κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν».

Αυτές οι αναφορές, που περιείχαν την ξεκάθαρη διαφοροποίηση του κ. Σαμαρά, προκάλεσαν αίσθηση σε πολλούς συνέδρους και κυβερνητικά στελέχη που όμως απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο προς το παρόν και στάθηκαν μόνο στο γεγονός που η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού περιείχε μερικές πάγιες απόψεις και θέσεις του.

Πηγή: iefimerida.gr