Σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού από σήμερα – Δείτε βίντεο
Απο newsattica

Παρουσία Μητσοτάκη η έναρξη της πλήρους λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» – Σε πρώτη φάση θα απονέμονται 4.000 συντάξεις τον μήνα

Σε πλήρη ισχύ τίθεται από σήμερα το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για την ψηφιακή σύνταξη με την παρουσίαση να γίνεται αυτή την ώρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στην πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος ώστε στο τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80%-85% των συντάξεων.

Δείτε σε βίντεο πώς θα γίνονται οι αιτήσεις στο «ΑΤΛΑΣ»

Η άντληση των δικαιολογητικών θα γίνεται πλέον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, έτσι μπαίνει ένα τέλος στις ουρές, στα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν χρειαζόταν έως και 1,5 έτος και έως 9 δικαιολογητικά από την υποβολή της αίτησης μέχρι την απόφαση συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» η κοινοποίηση της απόφασης ταυτόχρονα με την έκδοση.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του συστήματος

Της σημερινής έναρξης του συστήματος ειχε προηγηθεί η υποβολή αιτήσεων από τις 15 Απριλίου για τις ακόλουθες δύο κατηγορίες:

– Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
– Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον γιατί:

– Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
– Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ
– Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
– Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
– Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

Πηγή: protothema.gr