ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το νεοσύστατο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Χαριλάου [Video]

Spread the love

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Μάλλιος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με τις γυναίκες αστυνομικούς που υπηρετούν στο Γραφείο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κύριε Αρχηγέ, θέλω με την ευκαιρία της επίσκεψής μου εδώ, στο νεοσύστατο Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη, στη Χαριλάου, να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία τώρα θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορεί να τα διαχειριστεί με επαγγελματισμό, με απόλυτη επάρκεια και με την απαραίτητη εχεμύθεια.

Προφανώς και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και από τραγικά περιστατικά τα οποία μας πόνεσαν όλους.

Θέλω να επαναλάβω, όμως, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνολική αλλαγή κουλτούρας ολόκληρης της Αστυνομίας, όχι μόνο των εκπαιδευμένων στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και την ανάγκη η Αστυνομία να αντιμετωπίζει σύνθετα νέα κοινωνικά φαινόμενα ή φαινόμενα τα οποία, όπως είπα, προϋπήρχαν αλλά τώρα έρχονται στην επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Και φυσικά, αυτές οι δύο μικρές αφίσες που έχουμε εκεί νομίζω ότι λένε όλη την αλήθεια, “σπάστε τη σιωπή, είμαστε εδώ”. Είμαστε εδώ, το κράτος είναι εδώ. Το “panic button”, μία υπερπολύτιμη ψηφιακή εφαρμογή που εγκαθίσταται στα τηλέφωνα γυναικών που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία και να έρθει γρήγορα σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια συμπεριφορά που ενδεχομένως να τις θέσει σε κίνδυνο.

Οι υποδομές που έχουν γίνει με τα ασφαλή σπίτια, τα “safe houses”, ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι αν πάρουν ή όταν πρέπει να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους, ενίοτε και όχι και μόνες τους, με τα παιδιά τους, ότι θα μπορούν να είναι ασφαλείς για να κάνουν αυτό το πολύ σημαντικό νέο βήμα.

Όλες αυτές είναι πρωτοβουλίες που πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και αν κρίνω από τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα, οι οποίες είναι πάρα πολλές, η μία όψη του νομίσματος είναι ότι το πρόβλημα δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένο, η άλλη είναι ότι τουλάχιστον οι γυναίκες έχουν το θάρρος και μιλούν και κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Και αυτό, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό εναπόκειται σε εσάς.

Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε.

Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτούς τους χώρους διαφορετικούς, θα έλεγα πιο φιλόξενους από το συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα, γιατί ακριβώς εδώ κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό».

Αναβίωση του ιστορικού Κυβερνείου Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός παρέστη στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, του ιστορικού τοπόσημου της πόλης, στο οποίο δρομολογούνται εργασίες αποκατάστασης και λειτουργικής αναβάθμισης ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ως πολυχώρος πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων.

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κυρία και κύριε Δήμαρχε, σήμερα είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς κάνουμε το πρώτο βήμα για να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι άλλο από το να αποδοθεί πάλι αυτό το ιστορικό κτίριο, τόσο ταυτισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, πίσω στην πόλη ως δημόσιος χώρος.

Και τονίζω τη δημόσια ιδιότητα των χρήσεων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί κατόπιν της συνεννόησης της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, για να καταδείξω ακριβώς ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν περνά αναγκαστικά και πάντα μέσα από τη λογική των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού του τοπόσημου επιβάλει τη λύση η οποία δρομολογείται και η οποία δεν είναι άλλη από το να αποκτήσει ουσιαστικά η Βουλή ένα “πόδι”, μια μόνιμη παρουσία στην Θεσσαλονίκη. Έναν χώρο συζητήσεων, συνεδρίων, έναν χώρο πολιτισμού, έναν χώρο ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει με την ίδια άνεση το κτίριο, αλλά και τον εξωτερικό χώρο.

Αυτό είναι το όραμα του Προέδρου της Βουλής, αυτό είναι το όραμα το οποίο στηρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, και ως Πρωθυπουργός και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, και χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε να αναλάβει αυτή τη δαπάνη της επισκευής αυτού του κτιρίου, έτσι ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους “Φίλους του Κυβερνείου”, οι οποίοι εδώ και πολύ χρόνο αγωνίστηκαν ακριβώς για να υλοποιηθεί τελικά μία τέτοια λύση και να τονίσω ότι έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία -και νομίζω ότι εκεί θα μας βοηθήσει το Υπερταμείο μαζί με την ΕΤΑΔ- να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τέτοιες χρήσεις που να καταστήσουν αυτή την πολύ σημαντική επένδυση όλων μας, επένδυση της Βουλής, μία επένδυση η οποία να είναι βιώσιμη και στον χρόνο αυτοχρηματοδοτούμενη. Και είμαι σίγουρος, βλέποντας τον χώρο, ότι αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί.

Οπότε και πάλι θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο αλλά και στη Βουλή εν συνόλω, η οποία πήρε αυτή την απόφαση. Τώρα ξεκινάει μια όμορφη διαδρομή, η οποία πιστεύω, όμως, ότι με την κοινή τεχνογνωσία η οποία υπάρχει, η μεν Βουλή με πολύ μεγάλη εμπειρία στο να μπορεί να διαχειρίζεται ιστορικά κτίρια, μαζί με το Υπερταμείο και με την ΕΤΑΔ, το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν όλες οι σχετικές μελέτες, οι άδειες, η ανακατασκευή και το συντομότερο δυνατόν να ξαναβρεθούμε σε αυτόν τον μαγικό χώρο για να κάνουμε τα εγκαίνια του νέου, πια, πλήρως ανακαινισμένου Κυβερνείου», επισήμανε ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του.

«Το όνειρο της Θεσσαλονίκης για την αναβίωση του Κυβερνείου είναι πλέον ένα σχέδιο συγκροτημένο, μελετημένο, εμπεριστατωμένο, με χρονοδιάγραμμα και με δυνατότητα υλοποίησης. Αυτό το υπέροχο κτίριο μπορεί να εξελιχθεί σε “Ζάππειο της Βορείου Ελλάδος”», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το σχέδιο ανακατασκευής και ήπιας ανάπτυξης του χώρου, με στόχο το Κυβερνείο να αναδειχθεί σε τοπόσημο στην παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης και να καταστεί πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

newsattica

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Κάστρο της Κορώνης, όπου υλοποιείται μεγάλο…

6 ημέρες πριν

Πιερία: Κλοπή σε παραλία, πήρε λεφτά και κινητά λουόμενων – Τον συνέλαβαν

Συνελήφθη χθες (14 Ιουλίου 2024) στην Πιερία, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, ένας αλλοδαπός…

6 ημέρες πριν

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπελέρη: Η Αλβανία πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας…

6 ημέρες πριν

Παραδόθηκε ένα πλήρως προσβάσιμο βαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Παραδόθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) ένα πλήρως προσβάσιμο βαν, με σκοπό την…

2 εβδομάδες πριν

Καλλιθέα: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί ενώ προσπαθούσαν να διαρρήξουν σπίτι

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. 3 αλλοδαποί οι οποίοι κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στην προσπάθεια…

2 εβδομάδες πριν

ΥΠΠΟ: Αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού

Στην αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και στην ανάδειξη του πέρατος της…

2 εβδομάδες πριν