Τι άκουσαν οι επενδυτές στο Λονδίνο και τι είπαν στον υπουργό Οικονομικών
Απο newsattica

Αποκρατικοποιήσεις, ομόλογα και σταθερότητα ζήτησαν από τον Σταϊκούρα οι επενδυτές

Να προβάλει την Ελλάδα ως ασφαλή και ελκυστικό προορισμό κεφαλαίων, σε μια ταραγμένη εποχή όπου οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν καταφύγιο (ενόψει Brexit, εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, ενδεχόμενης ύφεσης κλπ) επιχείρησε από το Σίτι του Λονδίνου ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην πρώτη επαφή του ως υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των μεγαλυτέρων επενδυτικών οίκων του κόσμου.

Στην ομιλία του, που βρέθηκε στο επίκεντρο του 14ου ετήσιου Roadshow στο Λονδίνο, ο κύριος Σταϊκούρας κινήθηκε σε δύο κυρίως άξονες: τι έχει πετύχει στις πρώτες 100 μέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση (φοροελαφρύνσεις, άρση capital controls, εκκίνηση πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ κλπ) και ποιες είναι οι προτεραιότητές της στις επόμενες 100 μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Εν συνεχεία, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους διεθνείς επενδυτές, ο κύριος Σταϊκούρας παρουσίασε και το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε τομείς όπως τα Δίκτυα, την Ενέργεια και, φυσικά, το Ελληνικό.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν ενθαρρυντικό, όπως μεταφέρουν πηγές που έζησαν από κοντά τις κατ’ιδίαν συναντήσεις. Ο κύριος Σταϊκούρας απέφυγε μάλιστα να ανοίξει τα χαρτιά του δημοσίως για τις επόμενες κινήσεις στις εκδόσεις ομολόγων, δείχνοντας πως για φέτος η χώρα δεν έχει ανάγκη για νέο ομόλογο (και ειδικά την ώρα που αποπληρώνει και το ΔΝΤ). Αντιθέτως, «δίψα» για νέα ελληνικά ομόλογα έδειξαν να έχουν οι ξένοι επενδυτές, καθώς ήδη τα ελληνικά επιτόκια κατρακυλούν και αν καθυστερήσει και άλλο μία νέα έκδοση, σε λίγο καιρό δεν βρίσκουν ίσως καν επιτόκιο με θετικό πρόσημο (πάνω από μηδέν) στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Επιτήρηση» από τις αγορές

Ο κύριος Σταϊκούρας έσπευσε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των αγορών ότι οι δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα τηρηθούν και φέτος και τα 2020. Είναι σαφές ότι ήθελε να εκπέμψει μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητος καθώς, πέραν από την πολιτική συναίνεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να επιδιώξει και την συναίνεση των αγορών, από τις οποίες αξιολογείται και «τιμολογείται» καθημερινά πλέον η χώρα μας.

Σαν «διαβατήριο» στο πρώτο ταξίδι του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, για συναντήσεις με τις ξένες αγορες, ο κύριος Σταϊκούρας είχε στις βαλίτσες του τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων (1,385% το 10ετές εχθες, στο 1,8% το 15ετές και μόλις 0,7% το 5ετές).

Ωστόσο ο Χρήστος Σταϊκουρας θέλησε να στρέψει το ενδιαφέρον και σε αλλους τομείς επένδυσης. Δίνοντας ορίζοντα τετραετίας, περιέγραψε ένα νέο μείγμα πολιτικής φιλικο στις επενδύσεις και στην Ανάπτυξη, αναδεικνύοντας τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις που δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» (που κατέγραψε νέο ρεκόρ αφίξεων) και των ΕΛΠΕ, η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στα δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης κλπ.

Πηγή: protothema.gr