Τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων – «Σφίγγα» ο Βαρουφάκης
Απο newsattica
Spread the love

Αυτοί είναι οι άξονες της συμφωνίας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την ψήφο των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων εκλογέων – «Σφίγγα» ο Βαρουφάκης

Ανοιχτό, πλέον, είναι το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφιστεί ακόμα και από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών.
Έτσι, λοιπόν, απόρροια των τελευταίων εξελίξεων, μπορεί να θεωρηθεί ως απολύτως εύλογο κυβερνητικές πηγές να μιλούν για μια πρώτη δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτή την πρωτοβουλία που ανέλαβε.
Σημειώνεται πως στην τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής έγινε δεκτή η θέση της κυβέρνησης -που υπαγορεύεται άλλωστε από το Σύνταγμα- για την ισοτιμία της ψήφου όλων των εκλογέων και βρέθηκαν κοινές θέσεις σε επιμέρους ζητήματα που οδηγούν στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου το οποίο μπορεί να υπερψηφιστεί από την τεράστια πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς τώρα υπάρχει μόνο μια διαφοροποίηση από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Στο μεταξύ, το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα δοθεί στα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης έτσι ώστε να προετοιμαστούν για να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα, με μία ευρύχωρη, πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες της πρώτης συμφωνίας:

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με την ψήφο των εντός της χώρας ψηφοφόρων, γεγονός που σημαίνει ότι θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθούν τα κόμματα να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις υποψήφιους από το εξωτερικό, ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.
Αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, πρεσβείες, προξενεία και άλλους τόπους που μπορεί να συμφωνηθούν. Όπως συμφωνήθηκε, για τον έλεγχο της διαδικασίας, θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, που διατηρούν ελληνικό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν μείνει στην χώρα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν παραλείπει να αφήσει ασχολίαστη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς αποτιμά ως καλοδεχούμενη τη νέα του στροφή. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη αρχικά εκείνο που προσπάθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν να χωρίσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και να δώσουν μειωμένη βαρύτητα στις ψήφους των εκτός της χώρας εκλογέων, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να προσμετρώνται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό, το είπε ξεκάθαρα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κατά την παρουσίαση της πρότασής τους (23.9) ο Γ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας κατά λέξη: «Καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων». Τα ίδια στελέχη κατέληγαν, πως βλέποντας ότι απομονώνονται πολιτικά αποφάσισαν να κάνουν άλλη μια πιρουέτα, από αυτές που ξέρουν τόσο καλά ενώ, τέλος, την ίδια ώρα ως αίνιγμα θεωρούνται οι επόμενες κινήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ 25 που όμως δεν παραλείπουν λακωνικά να σχολιάσουν πως επιλογή του είναι να βρεθεί στη «σωστή πλευρά της ιστορίας».